A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 27., hétfő

Tönköly kenyér

 Lassan fél éve már , hogy nem veszünk bolti kenyeret, de a boltból cipeljük a lisztet hozzá, majdnem ipari mennyiségben:)) Nagyon jó lenne egy kis házi malom, na talán majd egyszer össze jön az is!( de ha nem, hát az se lesz baj:) Aki velem,( velünk)  együtt szereti a saját készítésű házi kenyeret, az tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem annak hiába is ecsetelném, hogy teljesen más az adalékoktól mentes változat. 

Ennek a kenyérnek az elkészítéséhez ,  előző este kell elkezdeni a menetét, mégpedig a kovász készítésével.

Ami, 10 dkg fehér tönköly liszt + 10 dkg BL 80 liszt, 7 g friss élesztő, 140 g víz. Alaposan kikeverjük, és a konyhapulton hagyjuk egész éjszakára.

A tésztához, a kovász, 25 dkg BL 80 liszt, 25 dkg fehér tönkölyliszt,1 dkg élesztő,  2 csapott  ek kanál só, 2 ek olaj, 200g víz, aminek a fele nálam  savó volt.

A tésztát szokásos módon bedagasztjuk, majd félidőben egyszer finoman áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, a megkelt tésztával már úgy bánunk mint az újszülöttel: nem püföljük, nem gyúrjuk, csak laza mozdulatokkal megformáljuk.Letakarjuk és hagyjuk a duplájára kelni kb 50 perc.

 Végül cserépedénybe tesszük, ( vagy jénai tálba) éles pengével bevagdossuk, bespricceljük vízzel a tetejét. És előmelegített sütőben 250 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. Levesszük az edénynek a tetejét, és ha úgy látjuk tető nélkül sütjük még pár percig. Rácsra tesszük, és ott hagyjuk  teljesen kihűlni. És közben hallgatjuk, ahogy kenyerünk önálló életre kel, serceg, pattog a héjazat, ekkor cserepesedik ki. És az az illat, hát leírni nem is tudom, csak azt, hogy mindenki próbálja ki, aki idáig nem tette:))
                                                    Jó étvágyat kívánok.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és finom kenyeret sütöttél! Nekem is most sült meg !

martinelli írta...

Kedves Böbe, kérlek nézz be hozzám http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2013/05/fo-az-egeszseg-dietas-tzatziki-szosz.html

Gabriella írta...

Nagyon szép kenyér... Közben megakadt a szemem Hanna unokádon is itt jobb oldalt a fotón - nagyon aranyos és szép kislány. :o)

teller-cake írta...

Jujj, de szép!!! :)

Kati írta...

Nagyon szép, igazán ügyes vagy:) Nálunk nagynéném süt minden szombaton házikenyeret a kemencében, igaz én lassan egy éve nem eszem kenyeret, de kb hónaponta egyszer elcsábulok ilyen finom házikenyérre:)

HajniZoli írta...

Gyönyörű ez a kenyér! Fel is vettem a listámra:-)

Böbe írta...

Köszönöm szépen lányok!:))

Gabriella, nagyon kedves vagy, valóban egy földre szállt kis angyal a mi Hannánk!

Kati, a kemencét nagyon irigylem:))itt is nagyon szuper lenne, ha lenne egy közös, és oda tudnánk járni sütögetni a kenyerünket! Ausztriában, Németországban, vannak ilyen közösségi megmozdulások, főleg vidékéken! Sajnos nekem is redukálni kéne a kenyér mennyiséget, de függő vagyok:))

HajniZoli, kíváncsian várom majd, hogy ízlett!

Judit + Corina @WineDineDaily írta...

Igazán nagyon szép lett ez a kenyér!
Sok üdvözlettel,
Judit