Lassan fél éve már , hogy nem veszünk bolti kenyeret, de a boltból cipeljük a lisztet hozzá, majdnem ipari mennyiségben:)) Nagyon jó lenne egy kis házi malom, na talán majd egyszer össze jön az is!( de ha nem, hát az se lesz baj:) Aki velem,( velünk) együtt szereti a saját készítésű házi kenyeret, az tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem annak hiába is ecsetelném, hogy teljesen más az adalékoktól mentes változat.
Ennek a kenyérnek az elkészítéséhez , előző este kell elkezdeni a menetét, mégpedig a kovász készítésével.
Ami, 10 dkg fehér tönköly liszt + 10 dkg BL 80 liszt, 7 g friss élesztő, 140 g víz. Alaposan kikeverjük, és a konyhapulton hagyjuk egész éjszakára.
A tésztához, a kovász, 25 dkg BL 80 liszt, 25 dkg fehér tönkölyliszt,1 dkg élesztő, 2 csapott ek kanál só, 2 ek olaj, 200g víz, aminek a fele nálam savó volt.
A tésztát szokásos módon bedagasztjuk, majd félidőben egyszer finoman áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, a megkelt tésztával már úgy bánunk mint az újszülöttel: nem püföljük, nem gyúrjuk, csak laza mozdulatokkal megformáljuk.Letakarjuk és hagyjuk a duplájára kelni kb 50 perc.
Végül cserépedénybe tesszük, ( vagy jénai tálba) éles pengével bevagdossuk, bespricceljük vízzel a tetejét. És előmelegített sütőben 250 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. Levesszük az edénynek a tetejét, és ha úgy látjuk tető nélkül sütjük még pár percig. Rácsra tesszük, és ott hagyjuk teljesen kihűlni. És közben hallgatjuk, ahogy kenyerünk önálló életre kel, serceg, pattog a héjazat, ekkor cserepesedik ki. És az az illat, hát leírni nem is tudom, csak azt, hogy mindenki próbálja ki, aki idáig nem tette:))
Jó étvágyat kívánok.
8 megjegyzés:
Nagyon szép és finom kenyeret sütöttél! Nekem is most sült meg !
Kedves Böbe, kérlek nézz be hozzám http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2013/05/fo-az-egeszseg-dietas-tzatziki-szosz.html
Nagyon szép kenyér... Közben megakadt a szemem Hanna unokádon is itt jobb oldalt a fotón - nagyon aranyos és szép kislány. :o)
Jujj, de szép!!! :)
Nagyon szép, igazán ügyes vagy:) Nálunk nagynéném süt minden szombaton házikenyeret a kemencében, igaz én lassan egy éve nem eszem kenyeret, de kb hónaponta egyszer elcsábulok ilyen finom házikenyérre:)
Gyönyörű ez a kenyér! Fel is vettem a listámra:-)
Köszönöm szépen lányok!:))
Gabriella, nagyon kedves vagy, valóban egy földre szállt kis angyal a mi Hannánk!
Kati, a kemencét nagyon irigylem:))itt is nagyon szuper lenne, ha lenne egy közös, és oda tudnánk járni sütögetni a kenyerünket! Ausztriában, Németországban, vannak ilyen közösségi megmozdulások, főleg vidékéken! Sajnos nekem is redukálni kéne a kenyér mennyiséget, de függő vagyok:))
HajniZoli, kíváncsian várom majd, hogy ízlett!
Igazán nagyon szép lett ez a kenyér!
Sok üdvözlettel,
Judit
Megjegyzés küldése