A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 29., szombat

Húsgombóc tejszines kapormártással

 Egy nagyon finom, és laza kis ebéddel örvendeztettem  meg ma ,a kis családomat.Nyáron rengetek kaprot raktam el lefagyasztva,szomszédunk kertjéből ahol bőséggel termett.Eljött az ideje a felhasználásának is.Íme a recept.


Hozzávalók:12 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg darált sertés hús, 2 tojás, só, bors, 1 húsleves kocka, 1 jó nagy csokor kapor, 5 dkg vaj, 2 ek finom liszt, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, porcukor.

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát megpucoljuk finom kockára vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleves kockával, beletesszük a húsgombócokat, és lassú forralással puhára fűzzük ( kb 20 perc). A kaprot megmossuk néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, a felforrósított vajban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk kaporral, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főző levét, simára keverjük, majd vissza tesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, még 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, citromlevet, 1 csipet porcukorral, sóval és citrom borssal izesitjük,azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félre tett kapor szálakkal és paradicsomhéj rózsákkal diszitve tálaljuk.( aszalt paradicsomot használtam)
Sós vízben főtt petrezselymes burgonyát adhatunk mellé. Jó étvágyat kívánok.

3 megjegyzés:

Juditka írta...

Böbe! Hogy te miket tudsz!!!
Kipróbálom mindenképp:)

gionetta írta...

A kapormártást nagyon szeretem. Nálunk mindig halhoz van. Rántott, párolt, stb. Lényeg, hogy hal legyen! :-))

Böbe írta...

Juditka örülök,hogy tetszik.Feltétlen csináld meg,irtó finom:))


Gionetta finom is a kapormártás főtt,párolt,húsok mellé is:))