A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 24., vasárnap

Rozsos-magos félbarna kenyér

 Tavasz lévén,( habár az időjárás szerint inkább a tél jön, a jövőhéten) egy kis időre likvidálom étrendemből a fehér kenyeret. Meg hát amúgy is , egészségesebb,értékes rostokkal,magokkal.Azt nem mondom,hogy kevesebbet fogok  enni belőle, mint a sima fehér kenyérből, mert  nem lenne igaz:)) De  ki az, aki ellen tudna állni, a frissen kisült, ropogós héjú kenyérkének, hát Én nem az biztos . Oldalbordával egyetemben.


Kovász: 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 dl joghurt, 1-2 ek langyos viz, 5 g friss élesztő. Összekeverjük, 12 órát állni hagyjuk.

Tészta: 1 adag kovász, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 dl langyos víz, 1,5 dkg élesztő, 2 tk só, Szóráshoz: 3 ek magkeverék ( napraforgó, szezám, , len ) 

A tészta hozzávalóit  dagasztó tálba tesszük,hozzáadjuk a kovászt,és szokásos módon, bedagasztjuk. Letakarjuk,és a duplájára hagyjuk kelni, kb 1 óra. Majd lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk,és formázzuk. Sütő papírral bélelt agyagedénybe tesszük, (vagy jénaiba) letakarjuk, és hagyjuk pihenni így  is kb 20 percet,( azért csak ennyit, mert a többi időt a sütőben tölti még felmelegszik ). Majd vízzel lespricceljük,  magokkal megszórjuk,egy éles pengével srégen 3 helyen bevágjuk, vissza tesszük az edény tetejét ,és a hideg sütőbe tesszük. 250 fokra,60 percre. Végit tetővel szoktam sütni,de ha úgy látom, hogy kell még egy pár perc hogy szép piros legyen a teteje, akkor tető nélkül még hagyom kb 5-10 percet  Végül rácsra tesszük, párszor lespricceljük hideg vízzel,és itt hagyjuk kihűlni.





            Itt az alsó képen lévő kenyérke, 30 dkg lisztből + a kovászból készült.
                                                         Sok sikert kívánok hozzá.

3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Gyönyörű lett a kenyered!

Seffer Lilla írta...

Nagyon gusztusos lett ez a kenyér. Azt hiszem ki fogom próbálni!

Hankka írta...

Mindig megcsodálom a kovászos kenyereket, nálad is gyönyörű! :) Lassan bele kellene vágnom nekem is (mármint a sütésbe)! :D