Kovász: 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 dl joghurt, 1-2 ek langyos viz, 5 g friss élesztő. Összekeverjük, 12 órát állni hagyjuk.
Tészta: 1 adag kovász, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 dl langyos víz, 1,5 dkg élesztő, 2 tk só, Szóráshoz: 3 ek magkeverék ( napraforgó, szezám, , len )
A tészta hozzávalóit dagasztó tálba tesszük,hozzáadjuk a kovászt,és szokásos módon, bedagasztjuk. Letakarjuk,és a duplájára hagyjuk kelni, kb 1 óra. Majd lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk,és formázzuk. Sütő papírral bélelt agyagedénybe tesszük, (vagy jénaiba) letakarjuk, és hagyjuk pihenni így is kb 20 percet,( azért csak ennyit, mert a többi időt a sütőben tölti még felmelegszik ). Majd vízzel lespricceljük, magokkal megszórjuk,egy éles pengével srégen 3 helyen bevágjuk, vissza tesszük az edény tetejét ,és a hideg sütőbe tesszük. 250 fokra,60 percre. Végit tetővel szoktam sütni,de ha úgy látom, hogy kell még egy pár perc hogy szép piros legyen a teteje, akkor tető nélkül még hagyom kb 5-10 percet Végül rácsra tesszük, párszor lespricceljük hideg vízzel,és itt hagyjuk kihűlni.
Sok sikert kívánok hozzá.
3 megjegyzés:
Gyönyörű lett a kenyered!
Nagyon gusztusos lett ez a kenyér. Azt hiszem ki fogom próbálni!
Mindig megcsodálom a kovászos kenyereket, nálad is gyönyörű! :) Lassan bele kellene vágnom nekem is (mármint a sütésbe)! :D
Megjegyzés küldése