A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 28., csütörtök

Fonott kalács

 Kisült a következő adag kalács is nálunk. Sonka mellé,  elengedhetetlen az ünnepi asztalnál.

Hozzávalók: 1 kg liszt,  10 dkg vaj ( olvasztott), 8 ek cukor, 5-6 dl tej, (langyos ) 1 tk só, 1 kocka friss élesztő, 1 tojás,+ 1 a lekenéshez.

 Nem írtam el a tojás mennyiségét, azért csak 1 db került bele, így nem szárad ki olyan hamar.És ha valaki csak sós változatban szeretné elkészíteni, értelem szerűen a cukrot elhagyjuk. Személy szerint, Én nagyon szeretem, mikor az édes a sóssal párosul,mennyei.:))

 Szokásos módon bedagasztjuk a kalácstésztát, duplájára kelesztjük. kb 1 óra hossza. Deszkára borítjuk, kétfelé osztjuk a tésztát, ( vagy ki, hogy szeretné, akár 4 felé is lehet,) Az egyik fél tésztát, háromfelé vágjuk, és egyenként rudakat sodrunk  belőle,majd a három rudat kezdjük  összefonni. A másik fél tésztát pedig kétfelé vágjuk , mind a két félből elveszünk  egy kicsit ,ebből lesz a közepe, szintén rudat sodrunk formázunk   belőlük, összefonjuk, kőralakúra igazítjuk, a két kis rúddal hasonló képen járunk el, ezt tesszük a közepébe Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk, duplájára hagyjuk kelni.
 Végül felvert tojással lekenjük, jég cukorral, durvára tört pisztáciával megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.Ha idő előtt pirulna a kalácsunk , sütőpapírral takarjuk le,és úgy folytassuk a sütést.
                                                       Jó étvágyat kívánok hozzá.

6 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Szépek lettek!

Marka írta...

Nagyon szépek, az a krbefont különösen tetszik!

Anikó írta...

Nagyon szépek lettek, én is sütök ma, mert elengedhetetlen a sonka mellé.:-)

Anikó írta...

1kg liszthez mennyi élesztőt teszel? 1 kockát?

Böbe írta...

Anikó, igen 1 kockát teszek. Most látom, hogy azt kihagytam:))

marisz57 írta...

Nagyon szépek a kalácsaid!