A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 25., hétfő

Croissant

Vasárnap  amolyan meglepi reggelinek  szántam ezeket a kis finomságokat. Hogy  oldalbordám neve napján egy finom, és hangulatos, reggelit költsünk el édes kettesben. Előző este összeállítottam a tésztát,reggel már csak a sütőbe kellett tennem a tepsiben várakozó  croissant.

Tészta hozzávalók: 35 dkg liszt,70 g joghurt, 1 dl tej, 1 mk só, 2 ek cukor, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő.

rétegezéshez: 12,5 dkg vaj ( hidegen) 1 tojás.

Bedagasztjuk a tésztát a vaj kivételével,majd hűtőbe tesszük, 1,5 órára. Ezután deszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, egyenként  gömbölyítjük,  kőralakúra nyújtjuk (egy kistányér nagyságúra).  A vajat sajtreszelőn lereszeljük, és 7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kőralakúra kinyújtott tésztán az egyik kupac reszelt vajjal megszórjuk,majd sorban így járunk el minden lappal. Az utolsó tészta lap  tetejére már nem kerül reszelt vaj, majd elkezdjük kinyújtani olyan vékonyra amilyenre csak tudjuk,kb 3-4 mm. Pizzavágóval, vagy egy éles késsel, 8 cikkre vágjuk,( vagy 16, de akkor kisebbek lesznek, mint a képen a legfelső darab). Egyenként szorosan feltekerjük,kifli formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,fóliával  letakarjuk, és a hűtőbe tesszük éjszakéra. Reggel tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk a tetejét,  előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mennyei finom,hideg, melegen egyaránt. Sok sikert kívánok hozzá.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Ez az igazi kényeztetés:) Nagyon szépek:)

HajniZoli írta...

Nagyon szépek! Szeretem az ilyen este elkészítős, reggel sütős recepteket.
A kinyújtott lapokat a vajjal rétegezve egymásra teszed és úgy nyújtod ki?

Böbe írta...

Köszi lányok!

HajniZoli, igen pontosan! Sok sikert hozzá, ízleni fog a családnak, az tuti:))

Marka írta...

Ó, ezek gyönyörűek lettek, az embernek kedve támad beleharapni!!!