A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 28., csütörtök

Kakaós kalács

 Üzenet a jövőnek,mikor ezt a receptet posztolóm, kint 10 cm  hó van, alig 0 fok feletti a hőmérséklet.Csak , hogy emlékezzünk, micsoda időjárásunk is volt, március végén .De készülődünk a húsvéti ünnepekre, megy a sütés, főzés.Bár inkább karácsonyi hangulatot idéz a táj, mikor kinézünk az ablakon,lehet, hogy nyúlapó is sítalpakon fog érkezni Hanna babánkhoz (aranyomhoz):))

Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 2,5 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 4 ek cukor, 1 csipet só, 3 ek vaj, 1 tojás, 3 ek kakaó, + 1 tojás a kenéshez.


 Az élesztőt kevés cukros langyos tejben megfuttatjuk, ( kb 15 perc)  majd szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, kétfelé osztjuk, az egyik felibe beledolgozzuk a kakaót amit előzőleg kevés tejjel kikeverünk. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt. Majd deszkára tesszük , mind a két tésztát egyforma nagyságú téglalap alakúra   kinyújtjuk, a  két kinyújtott lapot egymásra tesszük, úgy, hogy a kakaós kerül felülre.Végül feltekerjük mint a bejglit, egy hosszúkás formába tesszük, amit olajjal kikenünk, letakarjuk, és így is hagyjuk a duplájára kelni a tésztát. Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük, ha pirulna nagyon idő előtt a teteje,takarjuk le egy sütőpapírral. Rácsra tesszük, megvárjuk, hogy ott hűljön ki teljesen.
Kakaóval, vagy egy jó nagy bögre hideg tejjel, reggelire, vagy vacsorára egy finomság! Sok sikert hozzá mindenkinek.

5 megjegyzés:

Marka írta...

Ez gyönyörű lett, jó kakaós!

Juditka írta...

Nagyon szép foszlós a belseje:)

trollanyu írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, úgy látszik, most mindenki ezt süt:) Szép és kellemes húsvétot kívánok Nektek:)

Böbe írta...

Köszönöm szépen lányok! És nem csak szép, hanem finom is eszméletlenül:))Érdemes kipróbálni.

trollanyu, köszönöm szépen, és viszont kívánom nektek is!

Borso írta...

Juj de jó, ilyen kakaós kalács receptet kerestem! Nagyon jól néz ki! :)