A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. február 27., hétfő


 Gyökér kenyér elegáns nevén Pain Paillasse.




Egy rusztikus igazi mediterrán kenyér ,ropogós héjjal, laza bél szerkezettel.Borfogyasztáshoz,sajtokkal kinálva kitünő eledel.Dagasztás nélküli igazi háziasszony barát recept.Bátran nekilehet állni,a sikerélmény nem marad el.Érdemes este bekeverni,reggelire friss kenyér illatával ébreszteni a családot.

Hozzávalók: 50 dkg liszt,4 dl langyos viz, 2 kiskanál só.1 csipet aszkorbin sav, 1 kávéskanál cukor,1 zacskó száritott élesztő7g, 2 ek olaj, izlés szerint mehet bele,rozmaring,oregánó,vagy aszalt paradicsom. 


Elkészités:
Egy nagy keverőtálban összekeverem a hozzávalókat,dagasztani nem kell.letakarva hagyom egy éjszakán át.Reggel lisztezett deszkára boritom,gyúrok egyet rajta négyzet alakúra szét lapogatom, füszerrel megszórom,majd hajtogatom,fentről lefelé.lentről felfelé.balról jobbra,jobbról balra.Majd a két végét ellentétes irányba csavarom. Sütőpapirral bélelt tepsibe teszem ,letakarom és 1 órát még kelesztem igy is.Előmelegitett 220 fokos sütőben sütőm20-25percet.A sütő aljára tegyünk egy kis edénybe vizet.Miután kivettük a kenyereket a sütöből vizzel 2 szer enyhén locsoljuk meg a héját.

Nincsenek megjegyzések: