A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
Az emberek az ünnepektől valami különlegeset várnak, és ha nem
következik be, aminthogy általában nem következik be, maguk rendezik meg
ezt a különlegességet.
Gerlóczy Márton
Rendezzünk hát olyan Ünnepet, amilyet mi szeretnénk! Ne hagyjuk, hogy
bárki elvegye tőle a kedvünk, csak mert neki mások az igényei vagy a
szokásai...Ne hallgassunk senkire, állítsunk égig érő fenyőfát vagy csak
legyen egy cseppnyi asztali díszünk. Rakjuk tele a lakást díszekkel,
vagy elég az asztalon egy szál gyertya. Terülj terülj asztalkámat
rittyentünk a családnak, vagy meghívunk mindenkit egy klassz kis
vendéglőbe és majd a mosogatógép elvégzi a dolgát. Síelni megyünk, vagy
otthon nézzük a hóesést egy könyvvel a kézben. Barátokkal ünnepelünk,
vagy a szűk családdal. Mindennap máshol vendégeskedünk, vagy otthon
ünnepelünk csendesen. Mosunk, főzünk, takarítunk, vagy szalad a lakás,
és mosolyogva nézzük a fotelból, ahogy egerek veszekednek a tegnapelőtti kakaós-csiga maradékán. Reggeltől estig karácsonyi filmeken punnyadunk,
és végigizguljuk 1.218.356-odszor is a Reszkessetek betörők összes
részét a kis bicskanyitogató Kevinnel, aki a magyar Ábel külföldi
reinkarnációja, vagy a felgirlandozott kondigépeken izzadunk. Kinek mi
köze hozzá?! Mindenki úgy csinálja, ahogy és ahol jól érzi magát. Hiába a
szeretet ünnepe, mégiscsak magánügy a karácsony is. Ha nem tetszik a
szomszéd ablakában az epilepsziát kiváltó stroboszkóp lila fénye, hát ne
nézz oda. Ja, értem, hogy ha alszol is látod, mert maga a tudat is
idegesít. Menj tanyára, simogass kecskéket, attól majd megnyugszol. Én
már csak tudom
:-D Legalább egyszer egy évben ne anyázzuk le a másikat hangosan. Elég ha magunkban tesszük
:-D
Ne törődj vele, hova parkol, mije van vagy nincs, hogy néz ki, mit
szólt be, mit vásárolt vagy mit nem, hogyan és mit eszik, hol dolgozik
vagy miért nem évek óta, mit mondott rólad vagy mit nem (tudod, akik a
hátad mögött pofáznak, pont jó helyen vannak ahhoz, kinyalják a
feneked). Ne törődj másokkal, csak magadra figyelj. Akinek segítség
kell, segíts, aki meg hülye, azt hagyd úgy. A karma a legnagyobb
rendező, tudod...és tudod mit? Isten tartsa meg a jó karácsonyi
szokásodat, és maradjon is így egész évben.
Jó készülődést és pacsi: Lady.
Barátnőnek, kolléganőknek,stb, egy személyes, kedves ajándék amit bárki el tud készíteni. Kell hozzá egy szép befőttes üveg, egy pár alapanyag, és akkor lesz szép mutatós ha rétegesen adagoljuk bele a hozzávalókat.
Hozzávalók: 750 ml-es üveg
16 dkg rétesliszt
4 dkg fehér kristálycukor
5 dkg barna cukor
3 dkg Holland kakaópor
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé (jó fajta )
1/4 csomag sütőpor
Az üvegben a hozzávalókat rétegenként lerakjuk, tetejét karácsonyi papírral vagy szalaggal bekötjük. Ajándék kísérő kártyán mellékeljük az elkészítési módot.
A csokoládét v izgőz fölött megolvasztjuk, az üveg további tartalmát egy keverőedénybe töltjük és jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást , az olvasztott csokoládét ,10 dkg olvasztott vajat és 1 dl tejet. Jól kikeverjük, sütőpapírral bélelt formában sütjük 180 fokon.Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kik-ben jártam, megláttam és egyből megszerettem ezt a gyertyatartós fém koszorúkeretet. Lelki szemeim előtt már rögtön láttam ,hogy is szeretném dekorálni. Megraktam a kertben vágott tuja, tiszafa ágakkal, borostyánnal, kecskerágóval,csipkebogyóval és pár szem dióval.Viszont a gyertyavételnél kétségbe estem , horror áron tudtam volna venni 4 db ekkora méretűt. Aztán beugrott, mi lenne ha nagyméretű temetői mécses belsőket vennék? Hát így tettem, kottás mintájú szalaggal díszítettem,ragasztópisztollyal ragasztottam rájuk. Fahasáb tetejére raktam , így lett a mi udvari teraszunk ünnepi dísze. Imádom.😇
Nagyon hamar elkészíthető, finom, mutatós, sütés nélküli édesség. Sütni nem szerető csajszik is sikert arattok vele. Szerintem az ünnepi asztalon is ott( lehet) a helye.
Hozzávalók:
50 dkg édes darált keksz, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg olvasztott
vaj, 10 dkg porcukor, ( nálam most glukonon ) 2 evőkanál holland kakaó,
1 dl tejszín, 1 dl tej, 2 evőkanál meggy lekvár.rum aroma ízlés
szerint. ( tej és tejszín helyett használhatunk házi meggy befőtt levet, )
Elkészítése:
Az alapanyagot összedolgozzuk, majd kúp
formákat készítünk és alulról felfelé csokoládés gabonapehellyel díszítjük. Végül porcukorral meghintjük.
Nincs karácsony bejgli nélkül. Jó sok töltelék, kevés tésztával ölelve. Nem reped ki, finom omlós a tésztája, márványos is ,kell ennél több sikerélmény ?
A tölteléket készítjük el legelőször,akár előző nap is lehet.Készítése ugyan az mint a pozsonyi kiflinél Pozsonyi kifli
Töltelék:
40 dkg mák, 5 evőkanál édes darált kekszmorzsa, 20 dkg cukor,( nálam glukonon) 2,5 dl tej, csipet fahéj, 1-2 marék áztatott mazsola aki szereti, csipet őrölt szegfűszeg. 1 db citrom reszelt héja.
Gesztenyés töltelék, 1 rúdhoz. 25 dkg 72 % gesztenyemassza,(Gelato-Italiano massza, Aldiban a legolcsóbb és a legfinomabb) kevés rum, vagy rumaroma, kevés tejszín, hogy krémesre tudjuk keverni.
Bejgli tésztája:
3 rúd lesz belőle. Én délután kezdtem a tészta összeállítását, éjszaka pihent, reggel sütöttem.
50 dkg félfogós liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg cukor,( nálam eritrit) 1,5 dkg élesztő, 1 mk só, 1 tojás sárgája, 1 dl tejszín,kb 1 dl tej, élesztőt nem futtatjuk csak belemorzsoljuk .
Lekenéshez
1 vagy 2 tojásnak a sárgája ,nagyságától függően, 1 tojásfehérje az utolsó kenéshez.
A tészta készítésénél előbb a vajat és zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel,majd összegyúrjuk a többi hozzávalókkal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd munkalapon ,amit nem lisztezünk mert nem lesz márványos a bejglink! 3 részre osztjuk a tésztát. Kinyújtjuk egyesével kb 5mm vastagságú téglalap formára, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a tésztán 1 cm széles rést szabadon hagyunk. Majd a széleket visszahajtjuk és feltekerjük a tésztát jó szorosan. Zsírpapírral bélelt tepsire téve, hideg helyre tesszük , fél óra múlva lekenjük tojássárgájával, 1,5 órát pihen. Végül tojásfehérjével lekenjük, másnap reggelig hűvös helyen hagyjuk.( nem hűtőben !) A pihentetett bejglit megszurkáljuk, a közepén egészen az aljáig szúrjunk le, hogy a gőz távozni tudjon. Így nem fog szétrepedni. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 percig sütjük.
Egy igazi klasszikus sütemény a pozsonyi kifli. Mákkal és gesztenyével töltve készült most nálam.
Hozzávalók: 22 db kiflihez
Tésztához:
45 dkg félfogós liszt, 5 ek cukor,( én Eritritet használtam) 10 dkg vaj,10 dkg zsír,( libazsírt használtam, de sertés is jó) 2 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojásnak a sárgája,kb 1,5 dl hideg tej.
Lekenéshez 1 tojás sárgája, ha kisebb a tojás akkor 2 db kell.
Elkészítése:
Hozzávalókból egy rugalmas kemény tésztát gyúrunk, az élesztőt csak belemorzsoljuk nem kell futtatni. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, liszt függő, hogy mennyit vesz fel.
A tésztát folpackba csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük. Majd téglalap alakúra formázzuk, nyújtjuk, félbevágjuk 11-11 részre vágjuk, amiből egyenként golyókat formázunk. nyújtsuk ovális alakúra,( késhegynyi vékonyságra,) Tölteléket tegyük a kinyújtott tésztánkra, majd tekerjük fel patkó alakúra .
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojás sárgájával lekenjük, hűvös helyre tesszük kb 1 óra hosszára. Végül tojásfehérjével lekenjük, fél órát pihentetjük szintén hűvös helyen, majd előmelegített sütőben 180 C %-on 15 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
15 dkg darált mák, vagy dió, 10 evőkanál, cukor, ( nálam eritrit,) 3 evőkanál zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint,fahéj, 1 db bio citrom reszelt héja,csipet őrölt szegfűszeg, 0,7 dl víz,( kb 13 ek, )
A vizet a cukorral felforraljuk, ezt a szirupot ráöntjük fűszerekkel összekevert mákra. Állni hagyjuk míg teljesen ki nem hűl.
Gesztenyés töltelék: 10 dkg gesztenyemassza ,(Gelato-Italiano 72% masszát használtam) Aldiban vegyétek ott a legolcsóbb 280 Ft ) és leges legfinomabb . Kevés tejjel krémesre keverni.
Könnyítésként a tölteléket előző nap is elkészíthetjük.
Jó étvágyat, és kellemes sütögetést kívánok hozzá mindenkinek.
Nálunk nagyon nagy kedvenc ez az étel, akár üvegtésztából, rizstésztából, készíthetem sertés, marha, vagy csirkehússal, így is úgy is kelendő. És nem mellékes, hogy fél óra alatt elkészülök vele.
Hozzávalók:
1 tasak mirelit Thay zöldség keverék 30 dkg csirkemellfilé,(csíkokra szelve) 1 gerezd fokhagyma, 1 tk csilipehely, 1,5 dl szójaszósz, 3 ek szezámolaj, 25 dkg rizstészta.
Elkészítése:
1, A tésztát forralt vízzel leöntjük, kb 10 perc alatt megpuhul,
2,Csíkokra vágott csirkemellfilét fűszerezzük,só,bors, csili, egy serpenyőben megpirítjuk,
3, Szezámolajat Wokban füstölésig forrósítjuk, majd hozzáadjuk zöldségeket és körbepirítjuk kb 5 perc alatt
4, Hozzáadjuk a csirkemell csíkokat és összepirítjuk a zöldségekkel.
5, Hozzáadjuk a tésztát ,a szójaszószt és pirítsuk össze pár percig, én még a végén is löttyintek rá egy kevés szezámolajat. ( pirított szezámolajat használjatok, sokkal finomabb és intenzívebb az íze )
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.