A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 6., péntek

Csokoládés Wassant tangZhong technikával.

 Ami hasonlít a croissantra de nem az, de legalább olyan finom! Trollanyu ismertette meg ezt a tangzhong technikát,itt amit elöszőr Yvonne Chen, a Bread Doctor című könyvében jelentetett meg, azóta világszerte ismert lett ez a technika. Ázsiában nagyon népszerű a pékségekben, az így készült kenyerek nagyon puhák és levegősek lesznek, napokig frissek maradnak. Ami 1 rész liszt, 5 rész víz pasztára főzve, 65 fokon. ( én nem mértem) Akár előző nap is elkészítettjük a pasztát, hűtőben 3 napig el áll !

TangZhonghoz:  2,5 dl víz, 5 dkg liszt.

A vizet és a lisztet csomómentesre keverjük,és egy edényben feltesszük főzni, közben kevergetjük. Addig kell főzni még 65 fokos lesz a massza, vagy amíg kevergetés közben  barázdákat tudunk húzni a masszába. Ekkor levesszük a tűzről, átrakjuk egy másik edénybe, tálba, letakarva hűlni hagyjuk.
 A spanyol briósnak a tésztáját vettem alapnak, receptje itt, Ensaimades, spanyol briós
 A csokoládé pasztát  most leegyszerűsítettem, 1 tábla jó minőségű étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztunk, kevés tejszínt + 2  kk vajat hozzá adunk , kikeverjük. De aki szeretné  elkészíteni a csoki pasztát,  itt a japán kalács készítésénél  olvashatja Japán csokis márvány kalács
 
A tészta hozzávalóit kiegészítve + 20 dkg liszttel még , bedagasztjuk, és az egész tangzhongot hozzá adjuk . Duplájára kelesztjük, téglalap alakúra kinyújtjuk, közepét lekenjük az olvasztott csokoládéval, majd becsomagoljuk. Széleit behajtjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, kinyújtjuk majd két oldalról középre hajtjuk, aztán egybe hajtjuk mint egy könyvet. Egy vékony csík tésztát kapunk, én még nyújtottam rajta, és háromszögekre vágjuk fel. ( tekerés közben is nyújtottam a tésztán) A vége ami megmaradt feltekertem, és csigára formáztam őket. A hajtogatásról itt vannak képek.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, fél órát pihentetjük, végül előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük. Kíváncsiságból másnapra félre tettem egy pár darabot, valóban finom, puha szellős maradt a tésztája. Érdemes kipróbálni!!! Következő projekt, kenyér kísérlet lesz vele.
Jó étvágyat, és sok sikert hozzá mindenkinek.

5 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta, nagyon finom lehet! Annyiszor láttam már ezt a technikát de valahogy számomra még most nem annyira érthető!

Seffer Lilla írta...

Szuper jól néz ki!

Böbe írta...

Köszi szépen lányok!

Éva, a tészta hozzávalóit mikor össze állítod, beledagasztod az előzőleg elkészített masszát. Ami liszt + víz keveréke, főzve, majd kihűtve, ez a TangZhong.

trollanyu írta...

Nagyon szépek lettek:) Kenyérben is nagyon szuper a tangzhong, én nagyon megszerettem ezt a technikát:)

HajniZoli írta...

Jó, hogy te is kipróbáltad. Szépek lettek a kiflik! Nekem is nagyon bevált, sőt a kenyér is finom, puha, burgonyás kenyérre emlékeztető.