A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 6., kedd

Sütőtökös chutney

 Fúziós konyhák különlegessége ( csatni). Hindu eredetű szó,ami annyit jelent ( nyalni)  és aki megkóstolja valamelyik változatát  ,  valóban megnyalja utána mind a 10 ujját. Ami készülhet édes, erős -pikáns , vagy savanykás változatban,  különféle zöldségből - gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Ami nálam most Hokkaidó -tökből készült és  saját termés, (Mandy kertje és konyhája : , az  ősszel nyert fűszermagok egyike volt ez a Japán tökmag, de a kukorica, és a bab is szépen fejlődik, itt is köszönöm Mandy lesznek majd  képek is az ültetési módszeredről )  10 évvel ezelőtt Ausztriában tudtam hozzájutni csak,ma már itthon is fel lelhető,  ami egy igazi vitamin raktár.! Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról , amely a szervezetben A-vitaminná alakul át.  Akár pirítós kenyérre rakva, vagy különféle sült húsok mellé, de  kagylótésztát megtölteni vele is egy mennyei eledel.

Hozzávalók: 1 kg megtisztított sütőtök, 70 dkg alma, 1 diónyi friss gyömbér, 1 db csilipaprika, 1 ek sárga mustármag, +  1 ek fekete, 3 db vöröshagyma, 2 dl almaecet, 20 dkg befőzőcukor 3:1, 2 tk só, 3 dl narancslé, 


Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy centis kockákra vágjuk, majd egy nagy edénybe tesszük.  Hozzáadjuk az ugyancsak meghámozott almát, és a feldarabolt vöröshagymát is. Meghámozzuk a gyömbért, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, majd ezt is beletesszük az edénybe. Beleöntjük a a narancslevet, a paprikát, a befőzőcukrot és a sót. Hozzáadjuk a fűszereket, és a forrástól számított kb 15 percig főzzük.A még forrásban lévő chutney-t alaposan kimosott, száraz üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd fejre fordítjuk öt percre.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Én is kaptam Mandytől ilyen magokat, el is ültette anyum, de tudtommal nem érik még. De utána kell nézzek:)
Nagyon szép a színe:)

Böbe írta...

Kati, nézz utána, mert ennek a fajtának már érnie kell! Áprilisban lett ültetve, Julisban már szedtük róla a termést.

mandy tarragon írta...

Gyönyörűek lettek :) Ha esetleg ráérsz, csinálsz pár képet, hogy mik sikerültek a magokból? Kitenném őket a facebookra, hátha más is kedvet kap egy kis ültetéshez jövőre :)