Ha magunk készítjük otthon a kenyeret,( mint ahogy én is!) vagy kiflit, bátran próbálkozzunk teljes kiőrlésű lisztfajtákkal, pld.-ul Graham-liszttel. Kísérletezzük ki a magunk, családunk ízlésének leginkább megfelelő arányt a tésztakészítéshez. Higgyétek el megéri, szép fokozatosan rászoktatni a családunk apraját, nagyját a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztására. Egészségesebb, és sokkal táplálóbb, mint a fehér lisztből készült társai.
Hozzávalók: 25 dkg graham liszt, 25 dkg kenyér liszt, 2 dkg élesztő, 1 tk só, 1 tk méz, 2,5 dl langyos víz, 1,5 dl joghurt.
Langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mézet, majd a sóval elkevert Graham- liszthez öntjük, jól kikeverjük, és 1/2 órára félre tesszük. Majd a többi hozzávalókkal együtt, szokásos módon bedagasztjuk a tésztát. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett deszkán, lazán finoman mozdulatokkal megformálni. Nálam most egy szilikonos püspökkenyér formába került bele. Letakarva hagytam ismét a duplájára nőni, végül lespricceltem a tetejét vízzel, zabpehellyel megszórtam, és a formát az előmelegített cserépedénybe tettem, rá a tetejét, és előmelegített sütőben 250 fokon kb 30 percig sütöttem.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
5 megjegyzés:
Ez pont az én ízlésemnek való!
Nagyon szép a kenyérkéd !
Szép lett nagyon!
Micsoda kenyér, micsoda fotó! Küldhetnél egy szeletkét...;-)
Köszi szépen lányok !
Martinelli, örülők, hogy tetszik, szerintem is egy egészséges kenyér, érdemes kipróbálnod!:))
Teller-cake, kettőt is nagyon szívesen:))
Megjegyzés küldése