Nőnapra készítettem ezt a napraforgócskát, hogy oldalborda élő virág helyett, egy ehető virággal köszöntse meg anyósát ( anyukámat). Volt is sikere neki, először huu hát én ezt sajnálom megkezdeni annyira csodálatos, utána, hát ez annyira finom, hogy most meg azt sajnálom majd , hogy hamar el fog fogyni:)) Na de azért kaptad ! A lényeg, hogy siker volt ez a választás,és örömet szereztünk vele.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 ek cukor, 1,5 tk só, kb 3-4 dl tej, 4 dkg friss élesztő.
Kenéshez:5 dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás, napraforgó + len + szezámmag.
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd elkezdjük dagasztani kb 20 percig, mikor már szép fényes hólyagos a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk, 30-35 perc.Lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk, 2 egyforma darabra vágjuk. Az egyik fél adag tésztát 5 egyforma részre vágjuk, egyenként gömbölyítjük, egyenként kb 16-18 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön a sütőpapírra helyezzük, olvasztott. vajjal megkenjük, sorban a többi tésztával is így járunk el.Az utolsó lapot( 5-dik)annyival nagyobb átmerőjű körre nyújtjuk, hogy lefedje a többi széleit.( nem baj ha nagyobbra sikeredik, késsel körbe lehet igazítani szépen) Nyolc részre vágjuk, 1 cm szélesen egyben hagyjuk, cikkeket kihajtjuk, A másik fél tészta darabnak levágjuk az 1/4 részét ez lesz a közepe, a maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra kinyújtjuk kb 10 cm átmérőjűre, a közepére rakjuk sorra , ugyan úgy mint az előző nagy körnél. 8 részre vágjuk . A maradék tésztát pedig a közepére tesszük.
Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojással lekenjük, magokkal megszórjuk, előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 percig sütjük. Ha pirulna idő előtt nagyon a teteje tegyünk rá fóliát , vagy sütőpapírt, úgy süssük tovább.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
3 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kenyered, nem csodálom, hogy anyukád sajnálta megkezdeni!
Nagyon szép lett. Úgy látom egyre jár az agyunk. Mi is szeretjük a szép kalácsot, ma én is azt sütöttem. Igaz nem napraforgó, de az sem egy hétköznapi.
Jó ötlet volt ezzel a finom virággal a köszöntés, nagyon mutatós! :)
Megjegyzés küldése