A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. március 8., péntek

Napraforgó kenyér

 Nőnapra készítettem ezt a napraforgócskát, hogy oldalborda élő virág helyett, egy ehető virággal köszöntse meg anyósát ( anyukámat). Volt is sikere neki, először huu  hát én ezt sajnálom megkezdeni annyira csodálatos, utána, hát ez annyira finom, hogy  most meg azt sajnálom majd , hogy  hamar el fog fogyni:)) Na de azért kaptad ! A lényeg, hogy siker volt ez a választás,és örömet szereztünk vele.

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 ek cukor, 1,5 tk só, kb 3-4 dl tej, 4 dkg friss élesztő.

Kenéshez:5 dkg olvasztott vaj

Tetejére: 1 tojás, napraforgó + len + szezámmag.

Tészta hozzávalóit összegyúrjuk,  majd  elkezdjük dagasztani kb 20 percig, mikor már szép fényes hólyagos a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk, 30-35 perc.Lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk, 2 egyforma darabra vágjuk. Az egyik fél adag tésztát 5 egyforma részre vágjuk, egyenként gömbölyítjük, egyenként kb 16-18 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön a sütőpapírra helyezzük, olvasztott. vajjal megkenjük, sorban a többi tésztával is így járunk el.Az utolsó lapot( 5-dik)annyival nagyobb átmerőjű körre nyújtjuk, hogy lefedje a többi széleit.( nem baj ha nagyobbra sikeredik, késsel körbe lehet igazítani szépen) Nyolc részre vágjuk, 1 cm szélesen egyben hagyjuk, cikkeket kihajtjuk, A másik fél tészta darabnak levágjuk az 1/4 részét ez lesz a közepe, a maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra kinyújtjuk kb 10 cm átmérőjűre, a közepére rakjuk sorra , ugyan úgy mint az előző nagy körnél. 8 részre vágjuk . A maradék tésztát pedig a közepére tesszük.
 Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojással lekenjük, magokkal megszórjuk, előmelegített  sütőben 190 fokon 30-35 percig sütjük. Ha pirulna idő előtt  nagyon  a teteje tegyünk rá  fóliát , vagy sütőpapírt, úgy süssük tovább.
              Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szép lett a kenyered, nem csodálom, hogy anyukád sajnálta megkezdeni!

Zsóka írta...

Nagyon szép lett. Úgy látom egyre jár az agyunk. Mi is szeretjük a szép kalácsot, ma én is azt sütöttem. Igaz nem napraforgó, de az sem egy hétköznapi.

Hankka írta...

Jó ötlet volt ezzel a finom virággal a köszöntés, nagyon mutatós! :)