A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. január 26., szombat

Ferdinánd tekercs

 Ami valójában nálam , kakaós csigaként végezte! Szomszéd asszonyom a nagy mestere ennek a kis csigáknak az elkészítésében, mindig kapni szoktunk  kis kóstolót is , még frissen ,melegen,amit irtózatos gyorsasággal be is szoktunk falni.Gondoltam,én meg elkészítem kakaós változatban,amit nem bántam meg, eszméletlen finom lett a végeredmény.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, só, 3 ek cukor, 1 dl étolaj, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tej, 1 vaníliás cukor.

Töltelék: 10 dkg puha vaj, 6 dkg porcukor, 2 kk holland kakaó por.

Locsoláshoz: 1,5 dl tej, 5 ek vaníliás cukor,
 Elkészítése: Lisztet egy tálba tesszük, közepébe fészket csinálunk,rámorzsoljuk az élesztőt,cukrot, felöntjük a langyos tejjel,10-15 percet hagyjuk,még felfut. Hozzá adjuk az olajat,és a többi hozzá valókat,majd jó alaposan kidolgozzuk.Letakarjuk, duplájára kelesztjük, majd a megkelt tésztát,  enyhén lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Megkenjük a kikevert töltelékkel,szorosan feltekerjük, 12 részre vágjuk.Kivajazott kristály cukorral megszórt tepsire rakjuk egymás mellé.Itt is hagyjuk egy kicsit pihenni a tésztát. Mandula forgáccsal aki szeretné megszórhatja a tetejét. Előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, 25-30 percig. Mikor látjuk,hogy sülés közben kezd szép szint kapni a teteje, kivesszük ,és kanállal rálocsoljuk a vaníliás cukorral elkevert tejet, és így sütjük tovább készre.
Egy jó nagy bögre hideg tejjel, valami mennyei finomság.

2 megjegyzés:

Viktória Bori írta...

Guszták, és biztos finomak is :)))

HajniZoli írta...

Minden formában kedvenc a kakaós tekercs. Szépek!