A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. október 9., kedd

Zakuszka (erdélyi pástétom)

 Játékra invitált marcsiboszikonyhája,őszi zöldség,gyümölcsből kellett alkotni fő ételt,vagy desszertet.Nálunk éppen aktuális volt ennek a mennyei finomság az elkészítése,nagy inspirációt adott hozzá Borbás Marcsi  gasztróangyal műsora,  és az erdélyi Levi , (felesége ezt a finomságot tálalta .) roppant szimpatikus fiatalember feleségével együtt!
Remélem sikerül egyszer kijutnunk arre a csodás tájra,és közelebbről is megismerni Levi gazdaságát,és családját. Na de jöjjön ennek a mennyei eledelnek a receptje.

Hozzávalók:5 kg padlizsán, 3 kg pritaminpaprika, 1 kg vöröshagyma, 1 l házi süritett paradicsomlé, 1 l napraforgó olaj, ízlés szerint só, bors, 3-4 babérlevél.

Elkészítése: Padlizsánokat  pár helyen megszurkáljuk, majd faszén fölött megsütjük őket ,(természetesen benti tűzhelyen is lehet, csak igazán füstös ízt szerintem fa szenes sütésnél érjük el).  Előző nap is megsüthetjük. Ha kihűlt lehúzzuk a padlizsán héját, egy tálban fa késsel,vagy fa kanállal,  össze daraboljuk. Hagymát megpucoljuk apró kockára vágjuk, -2 dl olajon üvegesre pároljuk. Paradicsom paprikát alaposan megmossuk, majd azt is apró kockákra vágjuk,( lehet darálni is ,) én jobban szeretem ha rusztikus ezért csak darabolom, 8 dl olajon egy nagy lábasban oda tesszük  párolódni,ha elfőtte a levét kicsit piritjük.Majd hozzáadjuk a dinsztelt hagymát ,és a padlizsán pépet, ízlés szerint sót , borsot, babér levelet, és  a házi  sűritett paradicsomot. Főzzük kb 2,5- 3 óra hosszat. Főleg a főzés vége felé érdemes mellette állni,és gyakran kavarászni,hajlamos oda kozmálni az alja.Mikor már feljött az étolaj a tetejére ,no akkor van készen az ételünk.Lehet,hogy időigényes egy étel, de higgyétek el megéri elkészíteni, mi  nem tudunk betelni vele. Akár friss házi kenyérrel, de simán ,  szeletelt piritott  bagettel is kedvenc.És egy mondatot még had idézzek záró akkordként, az erdélyi Levitől,amivel szintén nagyon  a szívembe lopta magát.
        '' A múltból érdemes elhozni a parazsat, a hamut pedig ott kell hagyni...''
             

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Zakuszkát sajnos még nem volt szerencsém készíteni, de már kóstoltam nekem is nagyon ízlett! Kedves ez az idézet!

Mági írta...

Nagyon szeretem én is a zakuszkát:))
Mi van a képen a háttérben? Ezért nem írod nekem a címed:) most már értem.

HajniZoli írta...

Minden évben készítek én is, egy kisebb adagot, nagyon finom!

Böbe írta...

Éva köszi szépen, a szöveget meg igy kell a fején találni:))


mági küldtem emailt a cimemmel, de úgy örülök,hogy sikerült kapnom ezt a bohóc sipkás csili paprikát a piacon a hétvégén. Most akartam neked meg irni,de most akkor itt teszem.Igy esetleg ha sárga szinü van neked,akkor abból kérnék szépen:))

Mági írta...

Nagyon örülök!!! Megnézem:) mivel lephetlek meg:)

gionetta írta...

Szeretjük! Készült belőle pár üveggel. :-))