A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 28., péntek

Pacal pörkölt csülökkel bográcsban

Neánál is  Az otthon ízei:  játék van gyertek,még két napig lehetőség van rá ! Olyan étel receptet kell küldeni, ami régi jól bevált szülőktől, nagyszülőktől örökölt recept. Hát nálunk az egyik ilyen étel recept a pacal! Gyerek koromban emlékszem szüleim,de főleg apa nagyon szerette . Dédi ha kedvezni akart,(már pedig sokszor akart) mindig ezzel lepte meg a családot. De mindig  hozzá tette, el  mesélte,hogy régen a szegények eledele volt,mindent becsuktak,hogy ne érződjön ki a szaga ,hogy mit is főz.(Na ez, mára már nem igaz!   mert igen szép ára van!) Akkoriban én még csak a krumplit ettem meg belőle szafttal,ami az idők folyamán lassan változott, átalakult.Először is  úgy, csak ne nekem keljen elkészíteni ,  ne is lássam az előkészületét , és akkor már került egy kis pacal is a köret mellé,de erről szó sem volt.Hiszen először mindig a dédi  ,  idővel anyu,és most már, én jó magam  is elkészitem .Hiszen a fiamnak is , egyik kedvence  ez az étel.Idén születésnapjára is ezt  kérte, rendelte,na ez akkor készült kint bográcsban. És annyiban változott a recept,hogy ma már,van amikor  kerül bele csülök is. És csak megjegyzem ,előre rendelnem kellett a hentesnél, hogy kapjak is belőle !
Hozzávalók: 2 kg szép fodros  pacal,1 kg kicsontozott csülök hús, 4-5 fej vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,  3 db paradicsom,2 db paprika, só, bors, kevés vegeta,  majoránna, 1  ek örőlt kömény, házi piros paprika, 10 dkg házi zsír, házi készítésű piros arany,vagy erős darált paprika krém. 1 db csipős csili paprika. abáláshoz: 1 fej vöröshagyma kockára vágva,3 db babérlevél,kevés só.

Elkészítése: A pacalt alaposan átmossuk kiáztatjuk kevés ecetes vízben.Majd  ketté  vágjuk ,és oda tesszük egy nagy fazékba az abalevet a kockára vágott hagymával, és a  babér levéllel,,bele tesszük a pacalt,és főzzük 1 órán át. Majd leszűrjük ,4 cm  hosszú csíkokra vágjuk,utána keresztbe 1 cm csíkokra vágjuk.Közben lehet izzítani a tüzet a bogrács alatt,amiben zsíron üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát,majd hozzáadjuk a megmosott szintén kockára vágott paradicsomot,és a karikára vágott paprikát csumával együtt.Pár perc elteltével levesszük a bográcsot a tűzről hozzáadjuk a piros paprikát, a csíkokra vágott pacalt, a  fűszereket,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. És egy fél óra elteltével hozzáadjuk,a szintén alaposan megmosott, kockára vágott csülök húst,most már együtt főjön tovább.Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk,egészen addig míg a pacalt szét nem tudjuk nyomni ujjal, szaftja pedig sűrű ragacsos  lett, na ekkor van kész!
Sós vízben főtt burgonyával  , kovászos uborkával, csípős ecetes alma paprikával tálaljuk.

10 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Nem mehetnék ebédre? Elvagyok késve a főzéssel, nálunk a mai ebédből vacsora lesz:))

Unknown írta...

Nagyon finom lehet, a Férjem is elmenne hozzátok. Én megfőzőm de megenni nem bírom :(

Erdokóstoló írta...

Pazar, nagyon szeretem, bográcsban igazi türlemjáték lehet!

Éva írta...

A férjuram biztosan repülne ha hívnád erre a lakomára! Őszintén mondva én nem vagyok oda érte, volt már hogy levéből tunkóltam kenyérrel az finom volt!

Böbe írta...

Mónika szeretettel várlak! Láttam a sütéssel voltál elfoglalva,ezért csúszott az ebéd idő,est ebédre:))

Vikvi,erdokóstoló,köszönöm,valóban nagyon finom lett.


Éva, igen általában a férfiak kedvenc étele,de népesitem azon kevés Nők táborát, akik nagyon szeretik. Feltéve ha jól van elkészitve !:)

gionetta írta...

Mondd! Kell itt kínozni engem???? Igaz itt is van pacal, de bográcsban még nem főztem. Viszont lábasban 5 kiló alatt neki sem fogok. :-))

Kati írta...

Én sem szeretem a pacalt, de azt hiszem így bográcsban készítve, mint Éva egy kicsit azért tunkolnék a levéből:)

Böbe írta...

Gionette tudtam,hogy rád számithatok!
Na itt is elfogyna az a mennyiség is.Ha nem is egyszerre,de két szerre tuti:))


Kati,téged is megértelek,én is az elején igy voltam vele!

martinelli írta...

Ezt megkostólnám, mert a pacalt eddig csak levesnek ettem. Biztos ez is finom. Nagyon jól néz ki.

Böbe írta...

Martinelli ezt a pörköltett ki ne hagy,készitsd el, izlenifog nagyon.