A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 20., csütörtök

Marengói csirke

Marengo, Napóleon és a csirke.  Ezt az egyszerű,és még is nagyszerű, nagyon finom ételt készítettem vasárnapi ebédnek. Egy kicsit időzzünk is el a legnagyobb hadvezérnél.  A korzikai Bonaparténél. Azt tudnunk kell ,hogy Napóleon nem volt ínyenc. Szüntelen háborúi között nem is lett volna erre módja,hiszen mire megterítenek neki , már vágtatott volna a következő csata mezőre. Napóleon nevéhez a francia forradalom és a francia császárság első felvonását köthetjük,és a vége hossza nincs háborúkat. Meg természetesen a marengói csirkét, ami 1800.június 14-én született.Marengo olasz települése mellett. Később nevezetessé vált fogás atyja egy bizonyos Dunand volt,,Napóleon tábori főszakácsa, akit már életében Nagy Duant néven emlegettek.A marengói csata után sort akartak keríteni győzelmi ebédre, csakhogy kiderült a harc hevében nyoma veszett a tábori konyha felszereléseinek javát tartalmazó szekérnek. Duand azonban nem véletlenül lett Nagy Duand-abból alkotott remekművet ami épp kéznél volt.Csirkét rekviráltak a falúból,paradicsom termett a földeken, kétszersült minden katonánál akadt ,fokhagyma nélkül pedig egy Szakács tapodtat sem tesz. Az alapok tehát megvoltak, noha az nem világos, hogy került a fogásba rák is. Így készült el olyan egyszerű fogás ,amely őcsászársága elismerését is kiváltotta, ami oly ritkán fordult elő mint a csata vesztés.
 A marengói jérce receptje aztán csiszolodott,  formálódott- ebben Duand utódjának ,Partois Laguipier séfnek is volt szerepe.De  a lényeg ma is a fokhagymás-paradicsomos mártásban párolódott csibe hús, rák helyett tükör tojással és piritossá előléptetett kétszersülttel.Napóleon is rászokott erre az ételre , minden győzelmét ezzel a kabala fogással akarta megünnepelni.
Hozzávalók és elkészítése: A csirkét feldaraboljuk,(nálam most csak csirke mell), sózzuk borsozzuk,majd lisztbe mártsuk .Forró olivaolajban pirosra süssük. Majd öntsük fel egy kevés vízzel, 1 dl fehérborral, hozzáadjuk 5-6 db kockára vágott paradicsomot,  25 dkg szeletelt gombát, 2 gerezd össze zúzott fokhagymát, 1 db vékonyan felkarikázott salott hagymát,ha nincsen 10 db gyöngy hagymát,, 1 nagy csokor aprított petrezselymet.Lassú tűzőn főzzük 40 percig ennyi idő alatt a paradicsom, hagyma, fokhagyma finom szósszá fő össze. Aki szeretné fokozni az olaszos jelleget,az utolsó percekben adhat hozzá pár darab fekete magozott olajbogyót.És ha még jobban eredetiek akarunk lenni, akkor pár nyers garnéla rákot is dobhatunk bele.Nálam ez elmaradt .
Ez az étel ,felséges,Királyi, mondhatnánk,de tudjuk, hogy császár.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Hm, ezt szívesen megkóstolnám :)))

Juditka írta...

Finom:))Azért a garnéla tetőzné még az élvezetet:)

Édeskonyha írta...

Ez csodás, így ahogy van. Nekem még a garnéla sem hiányozna.

Böbe írta...

Örülök lányok,hogy megnyerte tetszéseteket ,ez a valóban remek kis étel.

Édeskonyha, nekünk sem hiányzott:))