A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. augusztus 3., péntek

Aranygaluska

Gulyásleves mellé készítettem ezt a kis finomságot,egy kicsit másképpen a megszokottól.Fele tészta mennyiséget,muffin formába tettem,a másikat meg simán rózsa alakúra próbáltam formázni.


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg nyírfa cukor, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 dl tej, csipet só.






Elkészítése: A langyos  tejhez hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.Ha megkelt hozzáadjuk az átszitált liszthez. Beletesszük a tojást ,csipet sót, majd a vajat. Levegősre dagasztjuk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval félholdakat szaggatunk,és a kivajazott muffin formába egy sort rakunk .Meghintjük cukros dióval,majd újabb réteg tésztát szaggatunk a tetejére.Tetejét olvasztott vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben,190 fokon ,10-15 percig sütjük.


Tejsodó: 4 tojás sárgáját elkeverünk 4 kanál nyírfa cukorral, 1 rúd vaníliának kikapart belsejét, majd lassan állandó keverés mellett hozzáadunk 5 dl forró tejet.Lassú tűzre tesszük és állandó keverés mellett besűrítjük.Mielőtt forrni kezd,levesszük,tovább kevergetve kihűtjük.

4 megjegyzés:

Nyammm írta...

De jó ötlet Böbe:) Nagyon jól néz ki!

krinsz írta...

Megkelt nyirfacukorral?

Anikó írta...

Nagyon guszta!:-) Kár, hogy nincs már dióm.:-(

Böbe írta...

Köszi szépen csajok!

Helga,igen!