Gulyásleves mellé készítettem ezt a kis finomságot,egy kicsit másképpen a megszokottól.Fele tészta mennyiséget,muffin formába tettem,a másikat meg simán rózsa alakúra próbáltam formázni.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg nyírfa cukor, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 dl tej, csipet só.
Elkészítése: A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.Ha megkelt hozzáadjuk az átszitált liszthez. Beletesszük a tojást ,csipet sót, majd a vajat. Levegősre dagasztjuk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval félholdakat szaggatunk,és a kivajazott muffin formába egy sort rakunk .Meghintjük cukros dióval,majd újabb réteg tésztát szaggatunk a tetejére.Tetejét olvasztott vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben,190 fokon ,10-15 percig sütjük.
Tejsodó: 4 tojás sárgáját elkeverünk 4 kanál nyírfa cukorral, 1 rúd vaníliának kikapart belsejét, majd lassan állandó keverés mellett hozzáadunk 5 dl forró tejet.Lassú tűzre tesszük és állandó keverés mellett besűrítjük.Mielőtt forrni kezd,levesszük,tovább kevergetve kihűtjük.
4 megjegyzés:
De jó ötlet Böbe:) Nagyon jól néz ki!
Megkelt nyirfacukorral?
Nagyon guszta!:-) Kár, hogy nincs már dióm.:-(
Köszi szépen csajok!
Helga,igen!
Megjegyzés küldése