A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. május 31., csütörtök

Rozsos szezámmagos zsemle karikák

Egészség hónap IV forduló.Készítsd el vagy tedd (még)egészségesebbé,játék krinsznél,azezmegaz blog írójánál.Elérkeztünk a játék végéhez amire kenyér, vagy pék sütemény,elkészítése volt a heti feladat.Hát Én jó magam ezzel a rozsos szezám magos kenyér karikával készültem,a receptjétIlléskrisz Konyhája   hoztam,remélem nektek is tetszeni ,és ízleni fog,ha elkészítitek:)Amire mindenkit csak buzdítani tudok.Köszönöm  innen is,habár az íze állaga,szuper de a küllemén van mit finomítanom még szerintem:)



Hozzávalók: 10 dkg teljes kiörlésü  rozs liszt ,10 dkg tönkölybuzaliszt,30 dkg teljes kiörlésü buza liszt1 ek só ,1 kk cukor , 1 ek olivaolaj, 250-300 ml langyos viz, 1 csipet aszkorbin sav,1/3 kocka friss élesztő.3 gramm sikér,lenmag,szezám mag.(nálam csak szezám volt)

Elkészítése:A liszteket tálba szitáljuk, közepére mélyedés készítünk, ebbe töltünk egy kevés langyos vizet. Belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukrot. Kézzel elkevergetjük, de csak annyi liszttel, amennyi közben hozzá keveredik. Addig kevergetjük a kis masszát, amíg egy galuska tészta sűrűségi kis halmot nem kapunk. Ha kész, letakarjuk az egész tálat és megvárjuk, míg az élesztős kovászunk duplájára nem nő. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvakon kívül, majd egy rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Sikér és aszkorbin azért kell bele, mert ezeknek a liszteknek kevés a sikér tartalmuk és nélkülük nem lesz szép, puha a kenyerünk, hanem tömör és élvezhetetlen. Mikor bedagasztottuk a tésztát, liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk, és 1-1.5 órát pihentetjük, kelesztjük. Ezután átgyúrjuk ismét, majd ketté osztjuk a tésztát és megformázzuk a "kerekeket". Sütő papírral bélelt tepsibe áttesszük őket, majd ismét letakarjuk őket és még 15 percet pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 180 C-ra. A megkelt kenyereket tejjel lekenjük, megszórjuk a magokkal, majd betesszük őket a sütőbe. 25-30 perc alatt, barnára, ropogósra sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük. Frissen, ropogósan az igazi, de másnap is nagyon finom kenyér, ha marad belőle...

2 megjegyzés:

Petra írta...

Szépségesen harapnivalóak. :)

Böbe írta...

Köszi szépen Petra! És igazén finom is:)