A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2013. március 9., szombat
Sütőtökkrém leves
Markánál itt lévő játékra készültem ezzel a levessel.Mert szeretek játszani,ha van kedvetek gyertek Ti is, nézzetek be hozzá, nagyon jó kis konyhát vezet.Választásom erre a krémlevesre esett,egy azért mert szeretem,kettő ennek a krémlevesnek a receptje még nem volt meg a blogon. Most a Japán hokkaidó-tökből készítettem, ha esetleg valaki még nem készítette ebből a tök féléből,próbálja ki isteni finom.
Hozzávalók: 1 kg hokkaido tök, 1 narancs leve, pirított tökmag, pár csepp tökmag olaj, só, bors, szerecsendió,
Tököt felszeleteljük, 190 fokon megsütjük, én addig szoktam sütni még szépen meg karamellizálodik a teteje. Húsát kanállal kiszedjük,botmixerrel pürésítjük, só, bors, kevés szerecsendióval izésítjük, narancs levét belefacsarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy jó krémes legyen. ,kb 10 perc alatt össze főzzük.Tálalásnál, pirított tökmaggal szórjuk meg,és pár csepp tökmagolajjal. Jó étvágyat kívánok !
2013. március 8., péntek
Napraforgó kenyér
Nőnapra készítettem ezt a napraforgócskát, hogy oldalborda élő virág helyett, egy ehető virággal köszöntse meg anyósát ( anyukámat). Volt is sikere neki, először huu hát én ezt sajnálom megkezdeni annyira csodálatos, utána, hát ez annyira finom, hogy most meg azt sajnálom majd , hogy hamar el fog fogyni:)) Na de azért kaptad ! A lényeg, hogy siker volt ez a választás,és örömet szereztünk vele.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 ek cukor, 1,5 tk só, kb 3-4 dl tej, 4 dkg friss élesztő.
Kenéshez:5 dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás, napraforgó + len + szezámmag.
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd elkezdjük dagasztani kb 20 percig, mikor már szép fényes hólyagos a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk, 30-35 perc.Lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk, 2 egyforma darabra vágjuk. Az egyik fél adag tésztát 5 egyforma részre vágjuk, egyenként gömbölyítjük, egyenként kb 16-18 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön a sütőpapírra helyezzük, olvasztott. vajjal megkenjük, sorban a többi tésztával is így járunk el.Az utolsó lapot( 5-dik)annyival nagyobb átmerőjű körre nyújtjuk, hogy lefedje a többi széleit.( nem baj ha nagyobbra sikeredik, késsel körbe lehet igazítani szépen) Nyolc részre vágjuk, 1 cm szélesen egyben hagyjuk, cikkeket kihajtjuk, A másik fél tészta darabnak levágjuk az 1/4 részét ez lesz a közepe, a maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra kinyújtjuk kb 10 cm átmérőjűre, a közepére rakjuk sorra , ugyan úgy mint az előző nagy körnél. 8 részre vágjuk . A maradék tésztát pedig a közepére tesszük.
Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojással lekenjük, magokkal megszórjuk, előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 percig sütjük. Ha pirulna idő előtt nagyon a teteje tegyünk rá fóliát , vagy sütőpapírt, úgy süssük tovább.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 ek cukor, 1,5 tk só, kb 3-4 dl tej, 4 dkg friss élesztő.
Kenéshez:5 dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás, napraforgó + len + szezámmag.
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd elkezdjük dagasztani kb 20 percig, mikor már szép fényes hólyagos a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk, 30-35 perc.Lisztezett deszkára borítjuk,lazán átgyúrjuk, 2 egyforma darabra vágjuk. Az egyik fél adag tésztát 5 egyforma részre vágjuk, egyenként gömbölyítjük, egyenként kb 16-18 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön a sütőpapírra helyezzük, olvasztott. vajjal megkenjük, sorban a többi tésztával is így járunk el.Az utolsó lapot( 5-dik)annyival nagyobb átmerőjű körre nyújtjuk, hogy lefedje a többi széleit.( nem baj ha nagyobbra sikeredik, késsel körbe lehet igazítani szépen) Nyolc részre vágjuk, 1 cm szélesen egyben hagyjuk, cikkeket kihajtjuk, A másik fél tészta darabnak levágjuk az 1/4 részét ez lesz a közepe, a maradék 3/4 részt szintén 5 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra kinyújtjuk kb 10 cm átmérőjűre, a közepére rakjuk sorra , ugyan úgy mint az előző nagy körnél. 8 részre vágjuk . A maradék tésztát pedig a közepére tesszük.
Egy kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd tojással lekenjük, magokkal megszórjuk, előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 percig sütjük. Ha pirulna idő előtt nagyon a teteje tegyünk rá fóliát , vagy sütőpapírt, úgy süssük tovább.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
2013. március 5., kedd
Királynő puding
Édességre vágytunk oldalbordával egyetemben, van ez így néha:)) És amúgy is tervbe volt véve ennek a csodás desszertnek az elkészítése, mióta trollanyu közhírré tette a receptjét. A cukor mennyiségét drasztikusan leredukáltam, jó, jó, hogy kínoz néha az édesség utáni vágy, de azért nem ennyire.Meg hát jön a nyár, + kalória minek ha nem muszáj! De ennek ellenére, egy királynői ( fenséges) desszertet nassolhattunk:))
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 22 dkg cukor,( nálam 10 evőkanál) 1 narancs reszelt héja, 4 tojás szétválasztva, 8 dkg zsemlemorzsa, 1 vanília rúd kikapart belseje) pici só, 6 ek narancslekvár, ( nálam sárgabarack), vaj a forma kikenéshez,
Edénybe tejet + vajat + a cukor felét + narancs reszelt héját + vanília kikapart belsejét, felmelegítjük,( forralni nem kell). A tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig kikeverjük, majd folyamatosan keverve hozzá öntjük a forró tejet. Belekeverjük a morzsát, vajjal kikent formába öntjük ,előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, ( de a sütőt nem kapcsoljuk ki) hagyjuk egy kicsikét hűlni, lekvárral lekenjük a tetejét, és a felvert tojásfehérjét habzsákból a tetejére nyomjuk.( ha nincsen, kanállal is lehet). Vissza tesszük a sütőbe kb 15 percre.
Melegen még nem tudjuk szépen szelni, de nem bírtam ki,hogy meg ne kóstoljam.:))
Készítsétek el, különben nem tudjátok miről maradtok le! Mert ki az aki bármi jónak is az elrontója?
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dkg vaj, 22 dkg cukor,( nálam 10 evőkanál) 1 narancs reszelt héja, 4 tojás szétválasztva, 8 dkg zsemlemorzsa, 1 vanília rúd kikapart belseje) pici só, 6 ek narancslekvár, ( nálam sárgabarack), vaj a forma kikenéshez,
Edénybe tejet + vajat + a cukor felét + narancs reszelt héját + vanília kikapart belsejét, felmelegítjük,( forralni nem kell). A tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig kikeverjük, majd folyamatosan keverve hozzá öntjük a forró tejet. Belekeverjük a morzsát, vajjal kikent formába öntjük ,előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, ( de a sütőt nem kapcsoljuk ki) hagyjuk egy kicsikét hűlni, lekvárral lekenjük a tetejét, és a felvert tojásfehérjét habzsákból a tetejére nyomjuk.( ha nincsen, kanállal is lehet). Vissza tesszük a sütőbe kb 15 percre.
Melegen még nem tudjuk szépen szelni, de nem bírtam ki,hogy meg ne kóstoljam.:))
Készítsétek el, különben nem tudjátok miről maradtok le! Mert ki az aki bármi jónak is az elrontója?
2013. március 1., péntek
Zürich-i kenyér
Da- da- da -dám ! Ki sült a mai kenyéradag, frissen, ropogósan, ki kér belőle? A család kedvence lett, ez a kenyérke, a többit is szeretjük ami a kis konyhánkban készül, na de ez mindent visz:)) Mind ízre, mind állagra egyaránt! Pék bácsinál, már hetek óta nem jártunk:) még csődbe fog menni a végén!:))) Ez lehetne egy ad tovább mozgalom, én megfertőztem a szomszédasszonyomat Erzsikét, nála is már saját készítésű kenyérke sül, na nem a kemencében, csak a sütőjében. Anyukámat aki eddig csak a sütemények világában utazott, már ő is rákapott a házi kenyérsütésnek az izére, igaz, hogy olyankor ami létezik az instrukció adáshoz eszköz mindent bevetünk, na de csak kérdezve tanul a gyerek!:))) És ez mehet így szép lassan tovább, mint a Jövő kezdete című filmben , a jó tett, cselekedet átadás!! ( ha valaki még nem látta a filmet ,mindenképpen nézze meg!)
A kenyér receptjét itt olvashatjátok! Ez az adag 70 dkg lisztből, + a kovászból készült.
Sok sikert kívánok hozzá!
A kenyér receptjét itt olvashatjátok! Ez az adag 70 dkg lisztből, + a kovászból készült.
2013. február 28., csütörtök
Felhő szelet ( hullám krémes)
Nagyon ritkán készítek ehhez hasonló édességet, na nem mintha nem szeretném, annak dacára ,hogy a sós félékért vagyok oda inkább. Nem is leszek álszent, tisztességgel adtam a kalóriáknak belőle:) Annál is inkább,mivel anyukám készítette, és mint ilyenkor általában lenni szokott, sokkal jobban esik minden falat, ha készen teszik az ember elé:) Ime a recept, ahogyan anyukám készíti.
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 25 dkg ráma, 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 6 db tojás, 15 dkg zsír, 15 dkg liszt, 2,5 dl víz, 5 dl hulala tejszín, 1 db habfixáló.
A krémhez: 6 dl tejbe a 2 csomag pudingot megfőzzük, majd kihűtjük. A Rama-t a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingot belekeverjük. A krémet az egyik lapra kenjük. Majd a habfixálóval a tejszínt is habosra verjük és a krémre kenjük. Majd rátesszük a második lapot. Porcukorral meghintjük.
2013. február 27., szerda
Zürich-i kenyér
Kovász: 20 dkg liszt, 5 g friss élesztő,130g víz
alaposan kikeverni, és 10-12 órát állni hagyni. ( ha este kikeverjük,reggel már dagaszthatjuk is vele a kenyeret)
Tészta: a kovász, 30 dkg liszt BL 80, 170 g viz, 20 g vaj, 8 g élesztő, 10 g só, csipet aszkorbinsav, 2 ek burgonyapehely.
Szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és a duplájára kelesztjük,( kb 1 óra). Félidőben egyszer finom áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára tesszük, kézzel ellapogatjuk alaposan. Mindkét oldalát behajtjuk egy kicsit, majd fentről elkezdjük lefelé tekerni, úgy , hogy minden tekerést kissé lenyomkodunk.Sütőpapírral bélelt jénaiba, vagy pataki tálba tesszük,( én is ezt használok),duplájára kelesztjük. Pengével srégen három helyen bevágjuk,vízzel megspricceljük,előmelegített sütőben 230 fokon 30 percig, majd 200 fokon további 15 percig sütjük.Rácsra tesszük, vagy kétszer itt is megspricceljük egy kis vízzel, és ott hagyjuk, míg teljesen ki nem hűl.
.
Sok sikert hozzá mindenkinek!
2013. február 24., vasárnap
Provence-i töltött csirkecomb
Vasárnapi ebédnek, ezt az egyszerű kis töltött csirke combokat készítettem. Nem igényel különösebb hozzávalót,sőt még nagy gyakorlatot sem. De még is, egy mutatós,és roppant finom ebédet varázsolhatunk vele terítékre
Hozzávalók és elkészítése: 30 dkg burgonya,.2 kk rozmaring, 2 kk kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szárított paradicsom, 10 darab bazsalikom levél, 2 tojás sárgája, 4 egész csirke comb, 1 dl olíva olaj, 10 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 15 dkg hámozott paradicsom ( konzerv), só, 40 dkg kelbimbó.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük,majd meghámozzuk,összetörjük, és amikor kihűlt, belekeverjük a vágott rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, és az apróra vágott szárított paradicsomot.Hozzáadjuk a tojássárgáját ,sózzuk, és krémes állagúra össze dolgozzuk. A tölteléket betöltjük a csirkecombok bőre alá, tepsibe tesszük ,az olíva olajat ráöntjük, fóliával letakarjuk,és 170 fokos sütőben kb 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percnél levesszük a fóliát ,hadd piruljon így egy kicsit.Amikor megsült a csirkecomb, kiszedjük a tepsiből, leöntjük a zsiradékot , és a vissza maradt pörzsanyagot átforraljuk 6 dkg vajjal és a fehérborral. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, és az egészet összeturmixoljuk. Izésítjük sóval és friss fűszernövényekkel.A kelbimbót forrásban lévő sós vízbe tesszük(amibe szoktam tenni még egy kicsi szódabikarbónát is ,így megtartja a zöld színét) kb 10 percre. Lecsepegtetjük, és serpenyőben átforgatjuk a maradék vajon.
A csirkecombokat kelbimbóval és a paradicsomos mártással kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Hozzávalók és elkészítése: 30 dkg burgonya,.2 kk rozmaring, 2 kk kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szárított paradicsom, 10 darab bazsalikom levél, 2 tojás sárgája, 4 egész csirke comb, 1 dl olíva olaj, 10 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 15 dkg hámozott paradicsom ( konzerv), só, 40 dkg kelbimbó.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük,majd meghámozzuk,összetörjük, és amikor kihűlt, belekeverjük a vágott rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, és az apróra vágott szárított paradicsomot.Hozzáadjuk a tojássárgáját ,sózzuk, és krémes állagúra össze dolgozzuk. A tölteléket betöltjük a csirkecombok bőre alá, tepsibe tesszük ,az olíva olajat ráöntjük, fóliával letakarjuk,és 170 fokos sütőben kb 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percnél levesszük a fóliát ,hadd piruljon így egy kicsit.Amikor megsült a csirkecomb, kiszedjük a tepsiből, leöntjük a zsiradékot , és a vissza maradt pörzsanyagot átforraljuk 6 dkg vajjal és a fehérborral. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, és az egészet összeturmixoljuk. Izésítjük sóval és friss fűszernövényekkel.A kelbimbót forrásban lévő sós vízbe tesszük(amibe szoktam tenni még egy kicsi szódabikarbónát is ,így megtartja a zöld színét) kb 10 percre. Lecsepegtetjük, és serpenyőben átforgatjuk a maradék vajon.
A csirkecombokat kelbimbóval és a paradicsomos mártással kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)