A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. november 12., hétfő

Libatepertős pogácsa





 A hétvégi Márton napi lakománk részét képezte ez a libatepertős pogácsa is.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, ( ebből 15 dkg teljes-kiőrlésű liszt ) 1 dl cukros ( 1 kk cukor) langyos tejben  megfuttatott 2,5 dkg élesztő,  2,5 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg libazsír, 2 tk só, bors, 20 dkg darált tepertő, ( 3 adagra elosztva)

A fenti hozzávalókból a tepertő kivételével, géppel vagy kézzel tésztát dagasztunk. kb 40 percig hagyjuk kelni.


Ezután deszkára borítjuk, kinyújtjuk, megkenjük egy adag tepertőkrémmel , megszórjuk őrölt borssal és hajtogatjuk. Fentről le a közepéig, alulról felfelé szintén a közepéig, majd jobbról is  balról is a közepéig . Letakarjuk a tésztát és 30 percet hagyjuk pihenni. Még kétszer megismételjük a műveletet, ( nyújtunk, kenünk, hajtogatunk,a hajtogatást mindig ugyan abban az irányba végezzük mind a háromszor,) Ha esetleg sietsz, nincs időd a pihentetési időre, pihentetés nélkül egymásután háromszor végezd el a hajtogatást.
Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk,  a tetejét berácsozzuk, kb 5 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, ( pohár is megteszi, ha nincs szaggatód) A kiszaggatott pogácsákat, zsírpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk,30 percet hagyjuk pihenni. Felvert tojással lekenjük a tetejét , előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.










Nincsenek megjegyzések: