A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 17., csütörtök

Szilvásvárad Szalajka-völgy.

 És Demjén-fürdői kiránduláson voltunk a hétvégén, ami munkával volt részben  egybekötve. De a kellemest a hasznossal összekötöttük:)) Vétek is lett volna kihagyni ebben a csoda szép időben ezt a kirándulást, sokan mások is így gondolták, rengeteg ember volt. Eger és környéke amúgy is a szívünk (egyik) csücske, Szalajka-völgy a pisztrángossal meg kihagyhatatlan !


 Itt készítik a füstölt pisztrángot, amit előzőnapon lesóznak parajdi kősóval, és másnap  ebben a füstölőben három órán át , saját zsírjában sül  és füstölődik fel ez a fantasztikus finomság. Két ilyen füstölő szerkezetben készítik egymás után. De így is fél órát vártunk rá, mert precíz pontossággal betartják a sütés időt,egy perccel  előbb se veszik ki a füstölőből mint az előírt idő. De kitartóak voltunk:-)) Leszerettem volna fényképezni a szerkezet belsejét is ahogyan szép sorjában lógnak a kisült pisztrángok, de nem lehetett, gondolom féltik a technikát. De a kedvemért kivett egy nyárssal, amit itt láttok.
Fantasztikus étvágygerjesztő illatok közepette , közben nagyokat nyelve csak kattintgattam )éppen  mint most ,amikor szerkesztem  ezt a a bejegyzést:)) De a jól megérdemelt munka után ,jöhetett a kulináris élvezkedés, hát leírni szavakkal nem is tudom   csak azt, hogy valami  brutál finom. Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia:))) Ez a kis aranyoska itt a tálcán 45 dkg, a kicsi kategóriát súrolja.


Késő délután pedig irányt vettünk Demjén felé, minden szombaton éjszakai fürdőzés van a fürdőben, s közben egy két pincészetet is meglátogattunk.( Szent Andrea, és Varga Borbarát pincészetet, itt isteni a rozéjuk:))


A fürdő maga csodálatos környezetben helyezkedik el, kinti résznél megy a bővítés, de nem zavarja a fürdőzést. Bent pedig minden ami a wellnesshez kell megvan, a sószoba szuper,( kívül belül méregtelenít, az ember bőrével csodát tesz, kneipp taposót meg imádom.Szauna után pedig, fa hordóból tudja az ember magára zúdítani a hideg vizet egy kötél segítségével. De ha valaki nem ilyen bátor, hideg  vizes medencébe is merülhet.( fokozatosan). Kinti büfében lángost, kolbászt sütnek az éjszakai fürdőzőknek,és ami még mellé dukál,( kinek mi :) Kint a parkolóban lehetőség van aki lakókocsival érkezik, kempingezésre, 1950 Ft/éj. Külföldiék élnek is vele. A vize pedig, kiváló az érrendszerre. Hát egyszóval szuper hétvége volt,mert mint tudjuk,

Kellenek az élmények, hogy legyenek emlékek.

2 megjegyzés:

Piroska írta...

Nagyon kellemes időt fogtatok ki. Én a szomszéd kisvárosban lakom és igazolni tudom, hogy Szilvásvárad gyönyörű hely. Mindenkinek csak ajánlom, hogy jöjjön el erre a környékre.
Jó képeket készítettetek!

Elisabeth Foodandthrift írta...

Böbe, amint látom ti jól kifogjátok a szép, és kellemes tájakat kirándulásokkal egybevéve.
Imádom a füstölt pisztrángot, nálunk is árulják a szupermarketben, készen. Én szoktam vele késziten salátát, majonézzel, és tormával...nagyon finom.
Tetszenek mind az összes fotóid, és a narancs sárga sálad is jól mutat. Nekem rengeteg sálaim vannak...nagy mániám...ha, ha. Puszillak