A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 27., csütörtök

Gőzgombóc

 Aki járt már Ausztriában,az egészen biztos evett ebből a gombóc féleségből kedvenc éttermében. Kint minden szupermarketben készen  is lehet kapni, finom-finom, de szerintem nem az igazi! Egyszer meglehet enni kategória:)) Érdemes nekiállni az otthoni, házi elkészítésének, ha nagyobb mennyiséget készítünk, le is  lehet fagyasztani belőle egy pár gombóccal, jól jön ez még, ha nincs időnk a főzésre. . Mondjuk frissen a legfinomabb, de a szűkség nagy úr!

Hozzávalók:50 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojás, csipet só, 2 ek cukor, 2,5 dkg élesztő. fél üveg házi szilva lekvár.

Tálalásnál.  10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukrozott mák, vagy vaníliásodó receptje itt.

Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd egy lágy fánkszerű tésztát dagasztunk. Hagyjuk a duplájára kelni a tésztát. Mikor megkelt, egy széles fazékban ,( nálam 6 literes lábas) amire egy  fehér vászon konyharuhát kötünk jó szorosan, vizet teszünk oda forrni,( vagy egy szűrőt) nekem a ruha jobban bejött. A tésztát deszkára borítjuk, henger alakúra formázzuk, és  10 egyforma darabra vágjuk. Egyenként ellapogatjuk kézzel, és a közepére egy kanál szilvalekvárt teszünk, majd gombóccá  gömbölyítjük őket. Mikor forr a vizünk 5 gombócot teszünk a ruhára, és rögtön lefedjük, 15 percig hagyjuk, hogy szépen megkeljenek, majd a következő adaggal ugyan így járunk el. A fedőt ne emelgessük, mert össze esik a gombócunk! Nálunk most csak olvasztott vaj, és  cukrozott mák került a tetejére. Most így kívántuk:)))


                 Jó étvágyat , és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és tudom hogy igen finom! Még olyan messze nem jártam, de anyósom szlovák határon született és ott ismerték ezt a finomságot.Tőle tanultam ezt a gőzgombócot és nagyon szeretjük!

teller-cake írta...

Imádom!!! Sőt, itthon is csináltam már, az előttem szóló Éva receptje alapján. :)