A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 27., kedd

Csokitorta-levendulás sárgabarckkal .( Hanna unokám születésnapjára.)



                              ''Kicsi'' Hannámnak,....!
Születésed napján mit kívánjak néked, gyönyörűt, egyedülit, nagyon - nagyon szépet! Amit csak én kívánok neked és senki más . Ami egyedi , akárcsak veled a nagyvilág! Légy vidám és boldog egész életeden át!!!!Még egyszer, egy nagy Hipp-Hipp, hurráááá :-))))))


Nagy fába vágtam a fejszémet, no nem a tortakészítéssel, hanem a díszítéssel. Megálmodtam, hogy aranyomnak, fondant-nal készült fodrok fogják díszíteni körbe a tortáját. Hát  ''vért'' izzadtam vele:)) mire a végére értem, ilyen lett ! De saját !

Hozzávalók:  20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 6 dkg holland kakaó, 1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, 1,5 dl viz, 1,5 dl joghurt,( görög) vagy házi, 1,5 dl olívaolaj, 3 db tojás.

A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük, közepébe fészket alakítunk, majd egy külön edényben kikevert folyékony alapanyaggal összevegyítjük. Fakanállal egyenletes masszává keverjük. Kétfelé vesszük a masszát , és egy sütőpapírral bélelt , 18 cm kapcsos tortaformába , 160 fokon kb 25-30 percig sütjük.De végezzünk tű próbát ! Rácsra tesszük, ott hagyjuk teljesen kihűlni, majd levendulás sárgabarackkal megtöltjük, kb 5 dkg vajat 2-3 ek porcukorral kikeverünk, és a tortánk külsejét végig lekenjük vele, így jobban tapad majd rá mikor a fondant-nal borítjuk be.

Fondant készítése: 1 ek zselatin, 6 ek víz, 1 ek vaj, 2 ek margarin, kb  30 dkg átszitált  porcukor,+ további gyúrásnál kb ugyan ennyit felvesz még,.

Egy tálkában kikeverjük a zselatin + víz keveréket, majd a mikróba tesszük már másodpercre, utána  hozzáadjuk a vajat + a mézet, vissza a mikróba pár másodpercre.Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált porcukrot, közben fakanállal keverjük, ha színezni szeretnénk most adjuk hozzá a kiválasztott szint. Mikor már kezd össze állni,  már nem ragad,   innentől  kezdve  kézzel gyúrjuk tovább, ne legyen kemény, akkor jó ha közepesen lágy . A konyhapulton félre tesszük 1 -órára, de 30 perc után már lehet vele dolgozni. Nyújtásnál étkezési keményítőt szórunk a munkalapra.( az állás során , keményedni fog, ha szükséges vajjal tudjuk puhítani, vagy porcukorral keményíteni még. A lilát a hűtőben pihentettem egy éjszakát , nehéz volt vele dolgoznom, hiába vajaztam gyúrás közben. A fehérrel mint a vaj úgy tudtam dolgozni, hát a jó pap is holtig tanul:))) Na majd a következőre, már menni fog mint a karika csapás:-))))

De összességében brutálisan finom lett!!

Istenke éltessen aranyom!!! Nagyon szeretünk!

8 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hát nagyon szépre seikeredett! Ügyes vagy!

Éva írta...

Istenke éltesse kis unokádat nagyon sokáig! Nagyon szép tortát készítettél, az én unokám is 2 hét múlva lesz 4 éves. Természetesen dinó tortát próbálok majd én is "izzadva" de elkészíteni!Legalábbis remélem hogy sikerül?:-)

Marka írta...

Böbe, drága, ez a torta gyönyörű lett! És az íze, hmmmm, el tudom képzelni, milyen finom!

Kati írta...

Isten éltesse a kisunokádat, nagyra nőjjön:) Nagyon szép lett a tortája:)

HajniZoli írta...

Boldog szülinapot a kicsi drágának! Minden szereteted ott a tortában, látszik rajta!

Hankka írta...

Nagyon szép lett, gratulálok, és nagyon tetszik a színösszeállítása is! :) Hannának utólag is nagyon-nagyon boldog születésnapot kívánok szeretettel! :)

Elisabeth írta...

Böbe, gratulálok elsőször is a gyönyörü születésnapi tortának kis unokád Hannának! Hát bizony nem a legkönnyebb fondantal késziteni, sok munka van vele. Nagyon szép a fehér szine, és a kék diszitése is. Tényleg bitang finom, az biztos.

Boldog Születésnapot kinánok, kissé késve, az aranyos Hannának! Sok puszi

Böbe írta...

Köszönöm szépen lányok, Hannusom nevében is a sok jó kívánságot:)))