A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. augusztus 1., csütörtök

Csilis paradicsomlekvár

 Lassan itt az ideje a paradicsombefőzésnek is, szárított paradicsomok már az üvegben olívaolajban, és csak úgy magában pihennek. Hmmm milyen jók is lesznek azok  télen, a szósz, és a ketchup főzése még ezután következik. Most pedig lekvár formájában készítettem, jó csípősen. Aki rajong ezekért a paradicsomos finomságokért, érdemes rászánnia egy kis időt, hogy saját maga készítse el őket. Egy, hogy mindenféle tartósítószerektől mentes, kettő, hogy szerintem sokkal finomabb, és nem elhanyagolandó szempont, hogy jóval olcsóbb . Persze ha nem számítjuk bele az időnket, energiánkat, de azt hiszem ennyit megér a család, és saját magunk egészsége is, és a kulináris élvezkedés is:-)) A lényeg, hogy jó minőségű , érett paradicsomokat vásároljunk, és lehetőleg piacon kistermelőtől, aki nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre.De ha van saját termesztésű paradicsomunk, no az a hab a tortán!  


Toscan száritott paradicsom
 
POMODORE (paradicsom szósz.)

 Házi ketchup


Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez   adom meg.

1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)


 
A feldarabolt paradicsomot  a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük  főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni.  Akár pirítós kenyérre kenve,  tortillához,  különböző sült húsokhoz mártogatósnak,  isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

4 megjegyzés:

gionetta írta...

No ezt megjegyzem. Van még tavalyi fagyasztott paradicsomom, tökéletes felhasználási módja nekik. Köszi! :-))

Mági írta...

Hm. :)

Kati írta...

Nagyon szép:)

HajniZoli írta...

A tavaly odaégettem a paradicsom lekvárt, hátha az idén nem fogom:-) ez a csilis nagyon tetszik. Szép a kép is!