A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. június 10., hétfő

Kombe ( hajtogatott, töltött kelt- tészta)




 Ezt a tésztát rajtam kívül, már szerintem mindenki elkészítette.Hogy én miért is nem? Hát nem is tudom, de ami késik nem múlik, így egy hét leforgása alatt kétszer is készült a kis konyhámban. Egyszerűen nem lehet betelni vele,  laza kis leves után, egy laktató, tartalmas, második fogás kerekedik ki belőle.Aki esetleg még nem készített ilyet, itt a remek  alkalom, ki ne hagyja!!!:)))


Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 tk cukor, 3,5 dl tej, 1 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 2 tk só, 1 kk őrölt bors.

Töltelék: 25 dkg házi túró, 1 dl tejföl,  kis csokor snidling ( aprítva) 1 kk csilipehely.

Lekenéshez: 10 dkg olvasztott vaj.

Lisztet egy tálba beleszitáljuk, közepébe fészket készítünk, beleöntjük a langyos tejet, és a vizet,  + morzsolva az élesztőt. Mikor habosodni kezd hozzáadjuk a sót, borsot, összegyúrjuk majd bedagasztjuk a tésztát. Lisztezett deszkára borítjuk,( nem kell keleszteni) három felé vesszük, az első adag tésztát vékony kör alakra kinyújtjuk,(ezt a lapot már át is tettem a sodrófa segítségével a nagy gáztepsibe, hogy legyen hely a következő lap nyújtásához) amit lekentem jó vastagon az olvasztott vajjal. Majd befedtem a következő kerekre nyújtott tésztával, ennek a tetejét a kikevert túrós töltelékkel kentem meg. Végül a harmadik lappal ezt is lefedtem,a maradék vajjal vastagon megkentem a tetejét.Majd az alábbi kép szerint elkezdtem hajtogatni a tésztát. Kivajaztam egy kapcsos 28 cm tortaforma alját, a hajtogatott tésztát belehelyeztem, és letakarva hagytam a duplájára kelni. Időnként kézzel kicsit lapogattam rajta , formára igazgattam ! Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, tetejét nyolc felé vágjuk,  felvert tojással amihez egy kis tejed adtunk, lekenjük, magokkal megszórjuk .( szezám,napraforgó, len) vagy kinek mi!!  180 fokon kb 40 percig sütjük, ha idő előtt pirulni látjuk a tetejét zsírpapírral letakarjuk, úgy sütjük készre.
 Melegen, langyosan, hidegen, mennyei eledel!
 Másodjára,  téglalap alakú tepsibe tettem, tetejét kockára vágtam, töltelék ugyan az volt mint a kereknél. De ízlés szerint variálhatjuk. Következő alkalommal , juhtúróval készül nálunk.
                 Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.

7 megjegyzés:

krinsz írta...

Én még nem készítettem el:) Nagyon szép lett!

Kati írta...

Én sem készítettem még sose ilyet, de nagyon finom lehet:)

trollanyu írta...

Kedvencünk, bár elég ritkán készítem. Nekem a spenótos sajtos ízlik a legjobban, a családnak a kolbászos:)

HajniZoli írta...

Juhtúrós, tejfölös is isteni! Nagyon fincsi a tésztája, szép lett!

Csilla Orosz írta...

Gyönyörű! Még sosem csináltam ilyet, de meg fogom próbálni :)

Hankka írta...

És próbáld ki majd a zserbós változatot is, nagyon-nagyon finom édesen is! :)

InfoKata írta...

Szia Blogkóstolós párom!

Ezt a receptet választottam blogodról, nagy sikere lett:)
http://infoim.blogspot.hu/2013/11/kombe-toltott-kelt-teszta.html