A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. február 22., péntek

Tepertős pogácsa

Hát persze,hogy megint pogácsa! Szeretjük az édeset is , de a sós féle rágcsálni valókért jobban odavagyunk :)A milyenségét nem fogom jelzőkkel illetni, mert ezt meg  kell  sütni mindenkinek ,aki hozzánk  hasonlóan rajong a sós harapnivalókért!

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1/2 dl fehér bor, (el is hagyható)10 dkg margarin, 3 tk só, 1 dl tej, 1 csapott kk cukor, 25 dkg darált tepertő, 1 db tojás,+ 1 a lekenéshez.

Elkészítése: Élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, egy tálban a lisztet ,sót, és tészta hozzávalóit kézzel össze dolgozzuk,bedagasztjuk.Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk,rákenjük a darált tepertőt,és őrölt borssal meg szórjuk. Majd elkezdjük a hajtogatást,kinyújtjuk,ismét hajtogatás,vagy 4 x 5 x közben nem pihentettem a tésztát, folyamatosan dolgoztam vele. Végül kb 2 ujjnyira kinyújtjuk,késsel  óvatosan rácsokat vágunk a tetejére,pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Zsírpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott pogácsákat,ne túl közel egymásoz, és egy 25 percet pihenni hagyjuk.Felvert tojással lekenjük egyenként a tetejét, és előmelegített sütőben 190 fokon készre sütjük 25-30 perc alatt.
Még másnap is finom puha marad , nem lesz olyan mint a tapló! Sok sikert kívánok  hozzá.

3 megjegyzés:

Monika írta...

Hmmm,de finom lehet!!!!!És még gyönyörű is!

HajniZoli írta...

Jujj, de szépek! :-)

Böbe írta...

Lányok, minden elfogultság nélkül mondom,rettentő finom. Érdemes kipróbálni.