A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. november 16., péntek

Mákos margaréta sütemény

 Illéskrisznél  mikor megláttam, ( azonnal , meglátni és megszeretni érzés kapott el ) ami a formázást illeti  , gondolom ő is így volt vele,   ahonnan hozta.    Anncoo Journal: Chrysanthemum Crisp .
Egyből neki is álltam bedagasztani Limara turbó kelt tésztáját, és működik. Fantasztikus ha nincsen sok időnk,de még is szeretnénk valami keltet varázsolni az asztalra. Természetesen mákos verzióban készült az első adag:))  a második szilva lekvárral. 

 Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1.8 dl tej, 3.5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele, másik fele  jó lesz a kenéshez, 1/2 mk só, 3,5 dkg  olvasztott vaj,

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük,és bedagasztjuk a tésztát. Csupán csak addig hagyjuk kelni a tésztát, még a tölteléket elkészítjük hozzá.
Töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 2 dl tej. A tejet felforrósítjuk, és a cukorral összekevert mákra öntjük, szintén jól összekeverjük.
 És már mehetünk is a tésztánkhoz, egy lisztezett deszkára kiborítjuk, 8 felé vágjuk. Kis gombócokat formázunk ,amit akár tenyerünk vagy a nyújtófa segítségével kilapítunk. Mák töltelékkel a közepét megrakjuk, és mint ha gombócokat készítenénk két tenyerünk között formázzuk. Majd újra egy nyújtófa segítségével kerekre formázzuk, és bevagdossuk,  minden egyes virág szirmon csavarunk egyet.Végül formázzuk ,eligazgatjuk Sütő papírral bélelt tepsire tesszük, lekenjünk a maradék felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Próbáljátok ki ,nem fogtok  csalódni  benne. Sok sikert hozzá nektek is!:))

7 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon érdekes a formája. Egyébként imádom, mert mákos :)

Éva írta...

Nagyon mutatós és finom lehet a mák és a szilvalekvár bármikor, bármilyen formában jöhet!

marisz57 írta...

Hű, de jól néznek ki! És milyen finomak lehetnek!

Böbe írta...

Köszi szépen lányok! Én is,Mi is ,nagy mák függök vagyunk,jöhet bármilyen formában:))

Juditka írta...

Hű de csinik:) ideje lenne már nekem is valami mákosat sütni!

HajniZoli írta...

Érdekes a tésztája, a formázása. Nagyon tetszik, főleg, hogy mákos is:-)

gionetta írta...

Nálad is megcsodálom, csodaszép lett! :-))