A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 21., péntek

Szilva lekvár

 Az útólsó percekben,de sikerült még szilvát kapnom  a piacon.Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság a sütőben készült szilva lekvár hallatán.Nem ipari mennyiséget csináltam, 4 kg -ból készült most a próba, utólag már bánom is  egy kicsit,mert várakozáson felüli lett az eredmény. Szerintem vetekszik a szabolcsi szilva lekvárral, ízre,mint állagra egyaránt.Jövőre jóval nagyobb mennyiség fog készülni belőle, azt már tudom. Ha még valaki nem próbálta ezt az eljárást ,itt az ideje,megéri higgyétek el.


Hozzávalók és elkészítése: Jelen esetben 4 kg alaposan megmosott,kimagozott szilva, félbe vagy negyedekre vágva.Egy nagy zománcos lábas,amibe 1 dl ecetet beleöntünk ,körbe forgatjuk,hogy a lábas széleit is érje az ecet,majd egy mozdulattal kiöntjük belőle az ecetet.Beletesszük a szilvát,és 200 fokos   előmelegített sütőbe tesszük,  20 perc után a sütő hőfokát vissza vesszük 160 fokra, és hagyjuk szép lassan 3-4 óra hosszat sülni. Időnként megkeverjük,de csak óvatosan a közepét ,hogy a fazék aljára ne érjen le a fakanál, így nem tud oda égni. Mikor elérte a kellő állagát ,kivesszük a sütőből,és a tisztára mosott,steril üvegekbe tesszük .Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Annak dacára,hogy cukrot nem raktam hozzá,kellően édes lett,de biztosan betudható,hogy magas cukor tartalma volt a gyümölcsnek. És ennyi pont elég, mi így szeretjük ,ha nem túl édes az ize.

9 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Az idén nálunk nem készült, de kaptunk ajándékba...:) Most gyorsan kanalazok is belőle a képek láttán...:)

Böbe írta...

:-)) jól teszed,én is szoktam, csak úgy kanalazgatni belőle!

Éva írta...

Nagyon szép lett a színe.Régebben ezzel a módszerrel csak nem a sütőben csináltam én is. Nagyon szeretem a szilvalekvárt, gondolkodom is hogy egy keveset kéne megint csinálni? Kedvet kaptam ahogy itt nézegetem a képedet!

Anikó írta...

Én is csináltam már így szilvalekvárt, sőt sárgabarackot is.:-) Kedvet kaptam én is.:-))))

Böbe írta...

Éva köszi szépen, Csináljál csak az idén is egy kicsit.Mindig sütsz te is,jó ez a kis lekvár a buktákba.:)



Anikó,örülök neki,hajrá:))

Juditka írta...

Szerencsére anyukám vagy 30 üveggel főzött be.Katlanban kint az udvaron,ő mindig így szokta, mert szerinte ez az igazi. Adott is jó pár üveggel. Már én is hallottam a sütőben való szilvafőzésről, jövőre biztos kipróbálom,már csak a kíváncsiság kedvéért.

gionetta írta...

Írhatom a címet, ahova a lekvárt küldheted? ;-) Anyukám is mindig így készíti. Most az unokatestvérét is rávette. Így lett egy csomó szilvalekvár jövőre a lakodalomra. :-)

Böbe írta...

Gionetta természetes,hogy irhatod! Nagyon szuper találmány, ez a sütőben készült lekvár.Kinek a lakodalma lesz jövőre?

gionetta írta...

Unokatestvérem lagzija lesz. Sajnos készíteni nem tudunk menni, de a lagzit ki ne hagynánk!!! :-)) Ja, és lesz 340 vendég. :-D