A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. szeptember 18., kedd

Dagasztás nélküli, KENYÉR

 Csupa nagy betűkkel! Ugyan már többször készült nálam dagasztás nélküli kenyér. De most  volt az első alkalom, hogy cserépedényben sült ki. És tudom az ember hajlamos rá, és  mindig azt mondja, na ez a legfinomabb, amit éppen akkor sütött ki. De higgyétek el, ez igazán a KENYÉR!  Úgy  ízre, mint állagra egyaránt. A ropogós héjról nem is beszélve. És az az illat, mikor leemelem a cserépedény tetejét, és belengi friss kenyér illata a konyhát, a halk roppanások ahogy serceg a frissen kisült, kihűlő héj valami  fantasztikus.:) És ilyenkor mindig büszke vagyok magamra, hogy ilyet is tudok! Azt hiszem sűrű vendég lesz nálunk, és ritkán fogok bolti kenyeret vásárolni!  A kettőt nem lehet egy napon emlegetni. És ha még egy saját kis kemencében sülne, kint az udvaron, na az lenne igazán fantasztikus.(egyszer talán, az is  összejön:)
 Hozzávalók: 1 kg kenyér liszt, ( vagy sima liszt), 7 g szárított élesztő, 7-8 dl víz, 2 és 1/2 evő kanál só.

Elkészítése: Az összes hozzávalót egy méretes tálban keverjük össze. Nem kell simára kikeverni. Lefedjük és 12-14 órát hagyjuk pihenni. Én úgy szoktam, ha reggelre szeretnék friss kenyeret sütni, akkor este keverem be, vagy fordítva. Majd erősen lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kézzel finoman szétlapítjuk, és lentről fel, majd fentről le, jobbról balra, balról jobbra hajtunk egyet rajta. Mint mikor pogácsát készítünk. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra.  Addig a tésztát letakarjuk, had pihenjen. Mikor a sütőnk elérte a kellő hőfokot, az edénybe tesszük a tésztát, én ilyenkor még az oldalát újra megszóróm lisztel, és fél órát sütjük tetővel, majd a nélkül még 20-25 percig. Rácsra tesszük, hogy ott hűljön ki.
                                           Jó étvágyat kívánok hozzá!

11 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép lett a kenyered, és imádom azokat a kenyereket amiben ilyen nagy lyukak vannak! Nagyon finom lehet! Még egy próbát szerintem megér nekem is mert már egyszer talán kipróbáltam ezt a fajta receptet, de valami bibi volt vele.

Mági írta...

Büszke is lehetsz! nagyon gusztusos!

Böbe írta...

Éva köszönöm szépen. Feltétlen adj még egy esélyt ennek a kenyérnek. És kiváncsian várom ,hogy milyen lett!



Mági, köszi szépen:))

Juditka írta...

Guszta:) A házi friss kenyérnek nincs párja!

gionetta írta...

Jaj, de szép lett! Igazán nem csoda, hogy dicséred. :-)) Te is előmelegítetted a cserépedényt?

Böbe írta...

Gionetta,köszönöm szépen:)) Igen előmelegitettem a cserépedényt.

Blogkonyha írta...

Gyönyörű, ide érzem az illatát!!! :o)

Gabriella írta...

Dagasztás nélküli? Az ilyenre mindig rögtön felfigyelek. ;-) Szeretem az ilyen lyukas kenyereket, tetszik.

Böbe írta...

Köszi szépen lányok!
Gabriella,szerintem is,remek találmány a mai kor asszonyának:))

martinelli írta...

Csodálatos!

Böbe írta...

Köszi szépen martinelli:))