A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. május 8., kedd

citromos bodza szörp

Citromos bodza szörp.


Már nagyon vártam idén is a bodza szüretet.Annyira türelmetlen voltam ,hogy neki is indultam hétvégén a szedésnek de elvétve akadt még ami ki volt nyílva teljesen. De sikerült!Nagyon szeretjük,és nem mellékes jóval olcsóbb,no és szerintem finomabb is mint a bolti.Most a karamellizált változatát készítettem el.

Hozzávalók: 2 l viz, 2 kg cukor, 20 g aszkorbin sav, 24 db bodza virág, 2 citrom.

Elkészítése: egy fazékban 1/2 kg cukrot karamellizáltam,majd a vizet,a többi cukorral, aszkorbin savval addig forraltam, míg a cukor egészen fel nem oldódott.Egészséges,rovar mentes teljesen kinyílt,de még nem hulló szirmú bodza virágokat szedtem.Néhány percre bő,hideg vízbe merítettem majd a vizet leráztam róla,és egy alaposan kimosott öt literes befőttesüvegbe tettem.A citromokat forró víz alatt lesikáltam,héjastól felkarikáztam,a magokat eltávolítottam és a bodza virághoz adtam. Majd a már nem forró,de még meleg szirupot beleöntöttem az üvegbe.Az üveget egy kistányérral letakartam, és öt napig meleg helyen,de nem a napon érlelem.Ezután finom Szűrön átszűrjük,és jól zárható csavaros palackokba töltjük.A hűtőben több hónapig is eláll. Már ha lesz ideje:)Szóda vagy ásványvízzel higitjuk,ha pedig pezsgővel öntjük fel,különleges ,nyári aperitifként kínálhatjuk.

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon tetszik, én is készülök szörpöt készíteni. Csak itt később nyílik a bodza, igaz nincs annyi, mint otthon, de azért egy szörpnyi adagot csak találok:)

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik, szeretjük is a szörpöket, úgyhogy kipróbálós! :)

Böbe írta...

trollanyu ,remélem,hogy sikerül annyit összegyüjteni,hogy legalább egy üveggel csináljál.

Böbe írta...

hannkka, nem fogod megbánni,nagyon finom:)