A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. december 15., szombat

Keksz szalámi



Eta mamáéknál anno, minden  jeles ünnepeken ott figyelt a süteményes tálon a keksz szalámi is. Gyerekek imádták, én már nem annyira, tömény, édes, jellegtelen ízű valaminek tartottam. Ma már tudom is rá a választ, hogy miért! A jó alapanyagok hiánya! Azért nem szeretném leírni ezt a nagy múltú retró  édességet, hiszen lehet ezt jól is elkészíteni, és a másik nagy előnye, hogy sütni sem kell és gyorsan összedobható.  Így, én most Olaszosra vettem az elkészítését, Nigella Lawson után szabadon. Háztartási kekszet, amaretti kekszre cseréltem, (de zab, vagy a  gullón kekszek bármelyike remek alternatívája a háztartási keksznek). Továbbá lényeges , hogy  minimum 70 %-os kakaótartalmú csokoládét használjunk, margarin helyett pedig  vajat.

      

Hozzávalók:

30 dkg vaj, 13 evőkanál nyírfacukor, 1 tábla jó minőségű étcsokoládé 25 dkg, 20 dkg amaretti keksz, 10 dkg pisztácia, 6 evőkanál holland kakaó,(cukrozatlan) 2 ek amarettó likőr, ha nincs, ( keserű mandula aroma, ) 
Külsejére 2-3 ek  porcukor, nálam szőlőcukor, 
 


Elkészítése:

  1. A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd adjuk hozzá a kakaóport is és keverjük simára.
  2. A csokoládét összetörjük, majd vízgőz felett felolvasztjuk.
  3. A kekszet dupla műanyag zacskóba csomagoljuk (így strapabíróbb lesz) és sodrófával összetörjük. Vigyázzunk, nem kell túl apróra, különben nem mutat majd szépen, ha felvágjuk!
  4. A pisztáciát  nagyobb darabokra felaprítjuk.
  5. Az olvasztott csokoládét kissé lehűtjük, hogy ne legyen túl forró, majd folyamatos keverés mellett, apránként a kakaós vajhoz adjuk.
  6. Belekeverjük az előzőleg összetört kekszet és az aprított pisztáciát és az egész masszát alaposan összekeverjük.
  7. Fél órára tegyük be a hűtőbe, így könnyebben tudjuk majd formázni.
  8. A hűtőből kivett masszát frissen tartó fólia darab közepére halmozzuk . Belecsomagoljuk a masszát és a két végét összetekerjük, mint a szaloncukrot. A két végénél fogva elkezdjük magunk előtt görgetni az asztalon, úgy, hogy a töltelék egyre tömörebb és kisebb legyen.
  9. Ha kész, fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe egy éjszakára.Majd a ,,penészités" következik,  megdermedt szalámikat porcukorban forgatjuk.



Papirba csomagolva, megkötözve még ajándéknak is kiváló.





Nincsenek megjegyzések: