A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. április 4., szerda

pusztamaróti- medvehagymás pogácsa



A hétvégi túránkon  szedet medvehagymából a  legfinomabb, pehelykönnyű pogácsát sütöttem, amivel nem tudunk betelni. Készítsétek el a család kedvence lesz.😋

Hozzávalók:

50 dkg liszt,( félfogós, vagy nagyi titka kelt tésztákhoz való,)
1 jó nagy csokor medvehagymalevél
2 tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
20 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl tej
2 teáskanál só
1 felvert tojás a lekenéshez én 1 csipetnyi sót is teszek hozzá.

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk, fél órát pihentetjük . A medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük és vékony csíkokra aprítjuk. A tésztát lisztezett deszkán  ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, rászórjuk az aprított medvehagymalevél felét , és feltekerjük mint mikor bejglit, vagy csigát készítünk.nyújtófával egy kicsit ellapítjuk, majd félbe hajtjuk,( aki akarja két tekerés között 15 percet pihentetheti a tésztát, én most kihagytam, észre sem lehet venni)  majd ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék aprított medvehagymalevéllel, megint feltekerjük, félbehajtjuk , majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Tetejét éles pengével megcsíkozzuk, közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük, 15 percet pihenni hagyjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb 15 percig.









Nincsenek megjegyzések: