A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. április 22., vasárnap

Pacsni
Egy elfeledett régi idők finomságát sütöttem, pacsnit. Finom, ropogós, leveles szerkezetű tészta. Ami egy érdekes technológiával készülő hagyományos péksütemény. Pékségekben egyre kevesebb lehetőség van a gyártására, vásárlok meg amúgy sem tudnák  megfizetni . Tehát, magad uram, ha szolgád nincsen.


Hozzávalók: 

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 mk só,  8 dkg vaj, 3 dl tej,


A vajat a fagyasztóba tesszük.
A lisztet egy tálba tesszük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntünk egy kis tejet, csipet cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Mikor felfutott kb 10 perc alatt, hozzáadjuk a cukrot , sót, a maradék tejet és lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre vágjuk. 20 x 20 cm-es négyzetre nyújtjuk, a fagyot vajnak a felét nagy-lyukú reszelőn ráreszeljük. befedjük a második lappal,erre reszeljük a maradék fél vajat, majd befedjük a harmadik tésztalappal. Tenyerünkkel kicsit lenyomkodjuk, 10 percet pihenni hagyjuk. Majd  kicsit kinyújtjuk és  felvágjuk, fél órát pihentetjük.  Sütőpapírral  bélelt tepsire tesszük, ügyeljünk, hogy elegendő helyet hagyjunk a széthúzáshoz.( van amikor a deszkán csinálom a széthúzást, és utána megy a tepsibe, nekem így könnyebb . Hüvelyk és a mutató ujjunkkal összecsípjük a közepét és szét-felé húzzuk őket, egy kicsit be is vizezhetjük ujjainkat. 
) végül  30 percet így is   pihentetjük.  Vízzel lespricceljük és előmelegített sütőben kb 10 perc alatt készre sütjük.Nincsenek megjegyzések: