A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. március 1., csütörtök

Pulled pork- huzott malac



de én csak egyszerűen tépett malacnak nevezem, ami valójában egy  brutál finom amerikai omlós sertéssült szálaira szedve. Amit már egyre több hazai   street foodos,és hamburgerbüfé  kínál. Lapockából a legoptimálisabb készíteni, amit száraz pácolással kezdünk, majd egy éjszakát pihen a hűtőben, a többi munkát másnap  a sütő elvégzi vele.  Hús és hamburger kedvelők rajongani fogtok  érte. Családi, baráti összejövetele pl, remek alkalom az elkészítéséhez, egy önfeledt hedonista ,lakmározáshoz. Házi buciba, halmozzuk , salátával megrakjuk, ízlés szerinti öntettel nyakon öntjük.( BBQ szósz, és majonéz , ami nyerő páros nálunk) 
Ha marad süthetünk mellé egy kis steak burgonyát, adhatunk mellé ( coleslaw ) amerikai káposzta salátát. De ciabattára is halmozhatjuk, vagy tortillába tekerhetjük.






Hozzávalók:  1,5 vagy 2 kg sertés lapocka, 1 ek só, 1 ek nádcukor, 1 tk őrölt bors, 1 tk őrölt kömény, 1 tk fahéj, 2 tk oregáno, kakukkfű, csilipehely,ízlés szerint,  4 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma reszelve, 2 tk mustármag mozsárban megtörve,  1 tk füstös pirospaprika, 4 dl barna sör,pl, (guiness)  3 dl marha alaplé.

A húsba éles késsel 4 lyukat fúrunk, beledugjuk a fokhagyma gerezdeket. A fűszereket egy nagyobb tálban összekeverjük, megforgatjuk a húst benne, kézzel alaposan bedörzsöljük ,minden apró rést is.( ha így macerásnak tűnik, a fűszer-keveréket tegyük egy nejlon zacskóba és abban forgassuk ,rázzuk, dörzsöljük a húsnak minden oldalát) hűtőbe tesszük egy éjszakára. Van egy gyorsabb változatai is, mikor a fűszerekkel bedörzsölt húst egy serpenyőben, kevés zsíron, minden oldalát  szép barnára pirítjuk, 3-3 percig.   De szerintem nem érdemes kihagyni  a  pácolási időt. Végül a húst áttesszük egy mélyebb tepsibe, ( én cserépedényt használok) aláöntjük a sört és az alaplevet, fóliával letakarjuk a húst + a tetővel. 150 fokon sütjük 5-6 óra hosszat. Óránként locsolgassuk a levével , majd  az utolsó negyed órában tető nélkül grillen, vagy nagyobb hőfokon pirítjuk  .vigyázva, hogy ne száradjon ki.
de én csak egyszerűen tépett malacnak nevezem, ami valójában egy  brutál finom amerikai omlós sertéssült szálaira szedve. Amit már egyre több hazai   street foodos,és hamburgerbüfé  kínál. Lapockából a legoptimálisabb készíteni, amit száraz pácolással kezdünk, majd egy éjszakát pihen a hűtőben, a többi munkát másnap  a sütő elvégzi vele.  Hús és hamburger kedvelők rajongani fogtok  érte. Családi, baráti összejövetele pl, remek alkalom az elkészítéséhez, egy önfeledt hedonista ,lakmározáshoz. Házi buciba, halmozzuk , salátával megrakjuk, ízlés szerinti öntettel nyakon öntjük.( BBQ szósz, és majonéz , ami nyerő páros nálunk) 
Ha marad süthetünk mellé egy kis steak burgonyát, adhatunk mellé ( coleslaw ) amerikai káposzta salátát. De ciabattára is halmozhatjuk, vagy tortillába tekerhetjük.
Sütőből kivéve, várjuk meg még egy kicsit hűl , majd 2 villa segítségével szedjük szálasra. A tepsiben lévő szaftot botmixerrel pürésítjük, ha túl híg forraljuk  be egy kicsit, adhatunk hozzá BBQ szószt is. Ne ij1,5 vagy 2 kg sertés lapocka, 1 ek só, 1 ek nádcukor, 1 tk őrölt bors, 1 tk őrölt kömény, 1 tk fahéj, 2 tk oregáno, kakukkfű, csilipehely,ízlés szerint,  4 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma reszelve, 2 tk mustármag mozsárban megtörve,  1 tk füstös pirospaprika, 4 dl barna sör,pl, (guiness)  3 dl marha alaplé.edj meg az elkészítésétől,leírni sokkal bonyolultabb volt!A végeredmény meg úgy is kárpótolni fog.








Jó étvágyat kívánok hozzá, mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: