A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. február 12., hétfő

Sztrapacska





Sztrapacskát készítettem, Edimama és papa,😇 boldogok lennétek  ha látnátok,hogy már igen  jóízűen falatozóm  a kedvelt ételeteket. Minden héten egyszer napirenden volt nálatok  ( az illatától, szagától  kivert a hideg akkor, pálpusztai sajt végett)  én olyankor  soha nem voltam éhes ( pedig dehogy nem ) csak nem erre.😈 Változnak az idők, mint az évszakok. A lényeg, hogy a legnagyobb löketet a Szlovákiai utunkon elfogyasztott ( Szlovák trilógia fatál.) adta.







Hozzávalók és az elkészítése:


20 dkg házi füstölt sütnivaló szalonna, kockára vágjuk és kis-lábasban kisütjük.( majd kiszedjük a zsírjából és félretesszük )
35 dkg juhtúró, só,

1 kg burgonya, 1 gerezd fokhagyma,lereszeljük a burgonyát egy  kis lyukú   reszelőn, minden egyes lereszelt burgonyát meghintünk egy maréknyi liszttel, majd hozzáadunk 2 egész tojást, sót, 1 kanálnyi olvasztott zsírt a kisült szalonnából. Kikeverjük, galuska állagú tésztát kapjunk, ha hígnak találjuk  a masszát tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.

Egy  nagyobb fazékban vizet forralunk ,sózzuk,   egy vizezett deszkára tesszük a tészta egy részét és késsel hosszúkás  duci galuskákat vágunk. ( nokedliszaggatóval is készülhet , ) Megkavarjuk, nehogy leragadjon az edény aljára, és addig főzzük még a víz tetejére fel nem jönnek, majd 5 percig alacsony hőfokon főzzük tovább. ( ha nagy hőfokon hagyjuk könnyen kifuthat ) leszűrjük, nagyobb jénaitálba tesszük, kevés szalonna zsírral meglocsoljuk,rámorzsoljuk a juhtúrót, szalonnapörcöt, sütőbe vagy a mikróba tesszük kb 5 percre még a juhtúró  ráolvad.

Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.







Nincsenek megjegyzések: