A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. február 23., péntek

Házi tyúkhúsleves



Ami házi  szabadon tartott  kapirgálós tyúkból készült kukoricán nevelt  !  Szerintem másból nem is érdemes tyúkhúslevest  főzni ! Nem kell túlvariálni , jó alapanyagok, és csak  hagyományosan lassan  főzni ahogy a nagyiék is tették, türelemmel. Levesbetét nálam a csigatészta és a cérnametélt jöhet számításba.






Hozzávalók:

2 és fél kg szabad tartású tyúk, 3 db nagyobb sárgarépa,  2 db nagyobb fehérrépa, 1 kisebb fej zeller gumó , 1 közepes fej vöröshagyma,(aminek csak a külső héját szedem le, szép szint ad ez is  a levesnek) 2 gerezd fokhagyma, 8 szem fekete-bors, 2 szem szegfűbors,( egy kicsit megtörve jobban kiadja az izét )  1 db piros hegyes télen szárított paprika, 1 TV paprika amit szintén nyáron készítek és töltöm meg zöld-fűszerekkel  , isteni a levesben készítsétek el Tv paprika megrakva zöld-fűszerekkel majd fagyasztom) 1 kk házi vegeta,( nem leveskocka, ) 1 karika gyömbér, ( bors, szegfűbors , gyömbér, teatojásban téve) 1 nagyobb szelet szárított vargánya, ( ha nincs, e nélkül is finom lesz) kb  3 l víz a lényeg, hogy ellepje a húst , 2 púpozott evőkanál  só , (erdélyi sót használok, ) van, hogy gyenge  kelkáposztalevelet is teszek bele,
(vagy 1 kisebb fejet negyedelek)

Tyúkot daraboljuk,( máját, tojásokat félretesszük, ) tyúkhájat kiszoktam külön sütni , kis üvegbe töltöm, majd hét közben mikor gyorsan finom levest szeretnék az asztalra felhasználom  akár egy zöldségleveshez, vagy húsgombóclevesnél stb , tyúkrészeket egy fazékba teszem , felöntöm hideg  vízzel és felforralom ( közepes tűzön lassan , mert zavaros lesz amúgy a levesünk ). Leszedjük a habját ,lassú tűzön főzzük tovább éppen csak, hogy gyöngyözzön , majd sózzuk - zöldségeljük,ha még szükséges habozzuk folyamatosan, 3-4 órán át gyöngyözve főzzük. A végén még szűrni sem kell ha így főzzük, mert olyan tiszta lesz a levesünk!  Illatáról és az izéről már nem is beszélek. Ha kész a levesünk  , kicsit állni hagyjuk, majd szortírozzuk, hús, zöldségek, kidobandó fűszerek.  Levestésztát kifőzzük akár egy kis levesben, én sós vízben szoktam, leszűrjük, hídégvízzel leöblítjük, 1-2 kanál kisült tyúkhájnak a zsírjával elkeverjük, ne ragadjon össze. Télvíz idején egy gyógyszer ez a leves.







Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: