A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2014. szeptember 2., kedd

Rakott karfiol. / tortaformára álmodva /



Egy roppant  ötletes és finom étel receptjével jelenek meg újra a fedélzeten.Amit ha akarunk akár tortaként is adhatunk az édességet nem kedvelő ünnepeltnek!! De mivel nálunk igen sikere van mind kettőnek, így főételként került az asztalunkra. Az ötlet Limaratól származik, a kelt tészták királynőjétől, köszönet érte! 
 Nálunk ezután ,csak is ebben a formációban fog az asztalra kerülni ez a finomság. 


Hozzávalók: 1 fej karfiol, / kb 1 kg /  50 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, /átnyomva / só, bors, kevés pirospaprika, 1 paradicsom, én házi sűrített paradicsomot használtam ,1 kk kakukkfű, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint, mehet  bele egy  egy kis csili, 10 dkg rizs,/ főtt /kevés olaj, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.

besamelmártás: 1 dkg vaj, 1 ek liszt, kb 2,5 dl tej, só, bors, csipet reszelt szerecsendió,

 vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet 1-2  keverünk, kavarunk rajta. Felengedjük tejjel és addig kevergetjük míg besűrűsödik.




Elkészítése: A megtisztított, és torzsától megszabadított  karfiolt sós, vegetás vízben megfőzzük, kb 10 perc .Majd egy szűrőre tesszük  hagyjuk , hogy jól lecsepegjen. Addig elkészítjük a pörkölthúst, kevés olajon  megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kavargatjuk végül a fűszereket, kevés vizet aláöntve készre főzzük.Végül a a rizzsel összekeverjük. A karfiolt keresztben három felé vágjuk, az alsó részét egy kiolajozott morzsával meghintett tepsire tesszük, és elkezdjük a pörkölthússal megtölteni. Darált hús tetejére tehetünk besamelmártást, én most 1 tojás sárgájával , tejfölben elkevert darált sajttal kentem meg, így is brutál finom:)) majd következik a második sor . ugyan úgy mint az előző sort.Végül rátesszük a kalaprészét,  és a maradék tejfölös masszával nyakon öntjük, szépen elsimítjuk rajta körbe-körbe, hogy mindenhol érje, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.






         

Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.

3 megjegyzés:

Csigabige írta...

Ez aztán nagyon jól néz ki és biztosan finom is! Szeretem a karfiolt minden formában és a rakott ételeket is, úgyhogy nálam nyerő! :)

Elisabeth Foodandthrift írta...

Igazán ünnepélyes, guszta és finom a rakott karfiolod. Mi is nagyon szeretjük, pláne levesben!
Hát bizony megint vissza jöttem, közben láttalak benneteket a face bookon vakáción, örvendek hogy jól éreztétek magatokat.

Nálunk itt mindig csak a megszokott tenger, már szeretnék látni egy szezon változatot!
Puszillak

Böbe írta...

Köszönöm szépen! Csigabige.


Elisabeth, valóban, néha kell egy kis változatosság is !!:)) Habár olyan helyen élsz ahová sok ember csak vágyakozik!:))puszillak.