A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 8., kedd

Vörösboros marhapörkölt, bográcsban


Ritkán fogyasztunk vörös húst, csirke pártiak vagyunk inkább( habár oldalborda nem veti meg  disznóságból készült ételeket , sőt..). De jeles alkalmakkor kerül a kondérba belőle, nem árt a változatosság jelszóval. Így történt ez most is , és , hogy kint szabad-tűznél bográcsban készült , még csak dobott rajta. ( egyszerűen imádjuk a  füstös ételeket:)))


Hozzávalók: 2 kg marhahús, pl (lábszár) 10 dkg házi füstölt szalonna, 3 dl vörösbor, 3 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, kakukkfű, ( ha van frissen szedett) só, bors, ( ízlés szerint) 1-2 paradicsom,  zöldpaprika, őrölt pirospaprika, 1 csilipaprika.


A húst hártyáitól megszabadítjuk, kb 2 cm kockákra vágjuk. Szalonnát szintén kockára vágjuk, és máris a bográcsba tesszük, félig kisütjük, hozzáadjuk az aprított hagymakockákat, egy kis vizet aláöntünk, majd mehet bele a kockázott paradicsom és a karikára vágott paprika. Végül az alaposan megmosott kockára vágott hús, fehéredésig  kevergetjük, fűszerezzük, de a sót, fokhagymát,  és a pirospaprikát csak a vége felé adjuk hozzá.( a só megkeményíti a rostokat, a pirospaprika kesernyéssé teszi az ételünket) Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsunkat, és a bor felét is ráöntjük.  Folyamatosan pótoljuk az elpárologott vizet, de mindig csak éppen, hogy ellepje.Kb 2 óra főzés kell neki. A vége felé sózzuk, mehet rá a pirospaprika, a fokhagyma nyomon passzírozott fokhagyma,  és a maradék vörösbor. A felesleges vizet  hagyjuk elpárologni, mert a lényeg, hogy sűrű szaftos végeredményt kapjunk. Sós vízben főtt burgonyával , vagy csak simán friss ropogós kenyérrel is fogyaszthatjuk, egy finom savanyúság kíséretével.


Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Ne kínozz:) Isteni lehetett: )

Elisabeth Foodandthrift írta...

Imádom a bográcsban főzött finomságokat, pláne a marha pörköltet, és még vörös borral, isten finom lehetett! Puszillak