A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 23., hétfő

Vecsési káposztafesztivál. ( Wetschescher Kautfest)

 Hétvégén tartották a tizenharmadik Vecsési Káposztafesztivált. A település szeme fényének a káposztának  az ünnepét. Holott Vecsésen már nem is igen termelik a káposztát, inkább csak savanyítják a máshonnan szerzett alapanyagot. Pedig a lényege, az itt kinemesített fajtából készült savanyú káposzta lenne, ami ország szerte nagy hírnévnek örvend, pedig a minősége változó.Ritkán kapni finomat!! Ahhoz, hogy valaki a káposztáját ''vecsési'' címszó alatt árulhassa, semmiféle külön kritériumnak nem kell megfelelni. Az eredetvédelemre egyenlőre csak tervek vannak. Talán idővel ha a terv megszületik, ez is Magyar kuriózum  lesz. No de mindezektől eltekintve, fantasztikus ételek sorakoztak fel, hatalmas üstökben készítve  a csülökősbabos káposztától ( ami brutál finom:)) át    levélben töltve, vagy csak simán óriás gombócként , a székelykáposztáig. ( ami szintén, fantasztikusan finom volt) És az adag árak is elfogadhatóak voltak, 5-600 Ft/adag. Egyedül a levél nélküli  óriásgombóccal készült káposztáért kértek 1000 Ft /adagért. Ami szerintünk nem volt egyenes arányban az árral, és az íze is hagyott egy kis kívánni valót, az előzőekhez képest. Na de mint tudjuk egyszer volt Budán kutyavásár:))) Jövőre már okosabbak leszünk.  A többi sok finomságból, káposztás lángos,  káposztás pogácsa, káposztás lepény, stb  már nem is igen tudtunk falatozni, holott nagyon csábítóak voltak. Úgy, hogy ezt is majd jövőre,hisz egyszerre a jóból is megárt a sok, mint tudjuk:))

 Oldalborda szája már a füléig ér, meglátta a kondér tölteléket:))


 Kézműves sajtokból sem volt hiány.


Hát az édességről már nem is beszélve.


Ennek a csúcsos káposztának egyedüli termelője egy vecsési gazda,de nem tudtam elcsábulni akárhogyan fájt, 1000 Ft / db ár, nagyon sokalltam.( talán majd a piacon adja olcsóbban is )

 Helyi gazdák felvonulása a zsűri előtt.
A nagyi portája ( imádom) a  nagypárnát a  huzattal együtt mikor megláttam ,  visszarepített gyerekkoromhoz , dédikémnél  ugyan  ilyenen hajtottuk álomra a fejünket, az előzőleg forró téglával bemelegített ágyban ,a hozzá való ugyan ilyen színű, és huzatú dunyhával  pedig takaróztunk.( de jó is volt)

Egyet sajnálok, hogy aranyom Hanna babánk nem volt itt velünk, aki nagyon élvezte volna a körhintázást, ebben a fonott kosárkában. És a helyi termelő,a régi kort idézve,  káposzta szeletelés  közben, és egy fénykép erejéig fapapucsban káposzta taposás is lehetett volna, de ezt inkább kihagytam.


Aki  járt már  Vecsésen a fesztiválon,  az úgy is tudja, hogy milyen, milyen  élményekkel tért haza innen, aki meg még nem volt, azt csak biztatni tudom, hogy jövőre ne hagyja ki!!


3 megjegyzés:

Lilla Seffer írta...

Szuper lehetett, jó kis program volt. És jók lettek a képek is, meg is éheztem :)

gionetta írta...

Hát én elmennék, csak sajnos nem alkalmas az időpont. De kedvcsináló, igazi ízes- finom- illatos beszámolót készítettél! :-))

Kati írta...

Hát azt a csülkösbabos káposztát bizony én is megkóstóltam volna.Jó kis programotok volt:)