A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 30., hétfő

Szent Mihály napi kavalkád


És szüreti felvonulás, 18-év után újra Gyömrő városában, helyi kézművesek kirakodóvásárával egybekötött össznépi mulatság. Ami a polgármesteri hivatal épülete előtt zajlott, illetve a lovas felvonulás zenei kísérettel ide érkezett. Az önkormányzati sátornál, kondérból merték a gulyáslevest, és a székelykáposztát a vendégeknek (ingyen), amit mi kihagytunk, mert jól beebédelve indultunk a felvonulásra. De a reform  édességnek nem tudtunk  ellen állni,( nem is állt szándékomban-:) Fekete erdő szelet ,aszalványból és olajos magvakból, gyógynövényekkel megrakva.(hmm, nagyon finom) Amit egy  előttünk préselt musttal öblítettünk le.A másik sátornál,  aki szintén helyi vállalkozó és  egy Olasz finomságot áruló boltjuk van, a finomabbnál, finomabb sajtot, sonkát, felvágottat, tésztát, bort, és isteni grappát árulnak.De mivel ez egy szüreti mulatság volt , stílszerűen  zsíros-kenyér lila hagymával, levegőn szárított  sonkával megrakva a teteje,  kínálták.( meg kell ágyazni a nedűnek :)) És ezen a szuper masinán, szeletelték hajszálvékonyra a sonkát hozzá, 450 Ft/ db áron.

 És a mi Pistink az utcánkból, aki szintén helyi vállalkozó,  ugyan kamionos, de mindenféle gépezettel rendelkezik , utánfutós traktorral érkezett, hátul  a családjával megrakva.
Táncra perdült itt mindenki, a helyi butikosok, cigány népi viseletben beöltözve ropták a cigány táncot.
És a Szolnokról érkezett hivatása szerint vőfély, a vándorbottal a kezében járja évről évre az országot, és a szüreti felvonulást rendező város szalagja felkerül erre a vándorbotra.( 18-év kihagyás után, Gyömrő városé is ott díszeleg)

  
Polgármesterünk ennek örömére beszédet tartott.A helyi jegyzőnk pedig táncra szökkent,  úgy ropta a csűrdöngölőst, hogy csak na:))


Vasárnap pedig a Szent Mihály napi kavalkád, a helyi tájházban fojtatódót  , kézműves foglalkozásokkal és sok más  érdekes programmal tarkítva, kicsiknek nagyoknak egyaránt. Este pedig lent a Tónál  gyertyaúsztatás volt. Ha az idén kihagytad, jövőre ne tedd!3 megjegyzés:

Lilla Seffer írta...

Szuper helyen jártatok ismét!

gionetta írta...

Látom, ismét jól szórakoztatok a hétvégén! Mi sem panaszkodunk, de ezek a mulatságok nagyon hangulatosak! :-))

Elisabeth Foodandthrift írta...

Böbe, nagyon kedves vagy hogy megosztottad velünk a sok szép fotókat. Imádom ezeket a Magyaros ünnepélyeket, pláne a néptáncokat, meg persze a gyönyörü magyar ruhákat. Örvendek hogy jól éreztétek magatokat. Csinos vagy a fotókon, csak mosolyognál! Puszillak