Hozzávalók:1 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 3-4 ek kefir, 10 dkg zsír,(lágyan) 1 ek só, 1 db tojás + 1 a lekenéshez, 45 dkg liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt, kevés olvasztott zsír a hajtogatáshoz.1 kis csokor medvehagyma össze aprítva,
Langyos tejben egy csipet cukorral, megfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalókkal együtt szokásos módon bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk,és a duplájára kelesztjük. Deszkára borítjuk,kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát,olvasztott zsírral lekenjük, aprított medvehagymával megszórjuk,majd elkezdjük hajtogatni, 3 x 4 x.Én most nem vártam ki a hajtogatások közti 20 perc pihentetést , hanem folyamatosan csináltam,nyújtás, hajtogatás. Az útólsó nyújtást kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk, pizzavágóval,négyszög formára vágjuk, így nem marad leeső része a tésztánknak.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ne túl közel egymáshoz, felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. Ha nagy a társaság, vagy a család, érdemes ezt a mennyiséget duplázni.
Jó étvágyat , és sok sikert, kívánok hozzá.
4 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, mi is nagy pogácsarajongók vagyunk, ezért is tetszik felettébb ez a medvehagymás verzió! :)
Nálunk is már kilevelezett a medvehagyma amit tavaly ültettem a kertünkbe, de az idén hagyom erősödni, a pogácsádat pedig megsütöm a fagyasztós medvehagymával.
Nagyon guszták!
Egyszer sütöttem medvehagymás pogácsát, nagyon finom.
Szépek lettek!
Igazán guszták lettek!
Megjegyzés küldése