A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. április 17., szerda

Angol kenyér pudding.( Bread and Butter Pudding. )

 Egy klasszikus angol édesség , ami szikkadt kenyérből készül. Amit nálam, most felváltott a kalács, tartottam tőle,hogy milyen is lehet kenyérből ez az édesség, Markánál látva és ''halva'', aki viszont pesti kenyérből készítette el,  ugyan olyan ódákat zengett róla  mint én, tehát működik a dolog azzal is.Higgyétek el, nem lehet vele betelni, eszméletlen  finom:)) És akkor íme a recept ahogy nálam készült.

50 dkg kalács, 3 dl tej, 2 dl tejszín,3 db tojás, 5 ek cukor, 5 dkg vaj, ( de ízlés szerint lehet növelni is az adagot)  vaníliás cukor, ha nagyon ínyenckedni szeretnénk egy kevéske Baileys, 4 ek mandula, durvára törve, mazsola, ízlés szerinti mennyiségben.

Egy kerek jénai tálat kivajazunk, a kalácsot szeleteljük,aminek az egyik felét gazdagon megvajazzuk.Félbevágjuk,és sorban  kirakjuk vele a tálat, úgy hogy minden sort megszórunk mazsolával, és mandulával, egészen addig míg el nem fogy a kalácsszeletünk. Egy tálban a tojást kikeverjük a kétféle cukorral, jó habosra, hozzáadjuk a tejet + tejszínt + a likőrt, és összekeverjük.Végül az egész tejes keveréket, ráöntjük a rétegezett kalácsra, akkor jó ha ellepi,én kézzel egy kicsit  rásegítettem lenyomkodtam a tetejét. Előmelegített sütőben, kb 30-35 percig sütjük.Ha úgy látjátok, hogy kelleténél előbb pirulna a teteje, tegyetek rá sütőpapírt,és úgy süssétek tovább.Én ezt nem tettem, és megégett egy kicsit a teteje,de így is brutálisan finom volt, nem tudtunk betelni vele.( még a vacsora sem kellett:)) Következő projektben, kenyérrel fog készülni nálam:))  Jó étvágyat ,és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.



3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mi is nagyon szeretjük, kalácsból tényleg finomabb, de fehér kenyérből is jó:)Az apósom kedvence, ő mesélte, hogy mikor kisgyerek volt és szegények voltak ez került az asztalra desszertnek és neki ez maradt a kedvenc. Mikor meglátogatnak minket Skóciából, szoktam neki készíteni:)

HajniZoli írta...

Markánál is megcsodáltam, most már muszáj lesz kipróbálnom!

Névtelen írta...

Kenyérrel szerintem sokkal finomabb, mert az a kicsi só ami a kenyérben van, kihozza az édes ízeket. :)