A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. november 15., csütörtök

Marokkói vöröslencse leves, füszeres piritóssal

 Születésnapi menünk, kezdő fogása volt ez a finom fűszeres  vörös lencse leves.Nagyon hamar elkészül, nem kell sokáig  főzni, áztatni mint a másik fajta lencsét. És szerintünk sokkal finomabb is!:))


Hozzávalók: 2 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 tk őrölt koriander,1 tk őrölt kömény, 1 tk kurkuma, 1 tk őrölt paprika, 1/2 tk őrölt fahéj, 1/2 tk bors,  só ízlés szerint, 1,5 l víz vagy zöldség alaplé, 1 db paradicsom konzerv, 50 dkg lencse, 2 db sárgarépa, 1 db babérlevél.

Elkészítése: Sárgarépát karikára vágjuk,kockára vágott hagymával lepirítjuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is.Felöntjük a zöldséges alaplével, ha nincsen Házi vegeta  használjunk izesitésre.Hozzáadjuk a lencsét és a fűszereket, puhára főzzük kb 25 perc alatt. Babérlevelet kivesszük a levesből, és egy botmixer segítségével pürésitjük. Tálalásnál citromlével, petrezselyemmel,joghurttal gazdagítjuk.És aki még külön vágyik rá,egy kis csilivel is megszórhatja.

Füszervaj hozzávalói: 15 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek paradicsom püré, 1 ek aprított koriander zöld, 1 ek aprított petrezselyem, 1/2 tk őrölt kömény, 1/2 tk piros paprika, 1 csipet cayene bors,   só ízlés szerint. Az egészet habosra jól  kikeverjük!  Egy bagettet bevagdosunk kb   5 cm- ként,és megtöltjük a fűszeres vaj keverékkel,majd 180 fokon megsütjük szép pirosra. De csak simán pirítós kenyérre kenve is isteni.
        Jó étvágyat kívánok hozzá. Nekünk meg volt:)

4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Mosolyog a leves, nagyon jó...:)

Adél (Afraa) írta...

Hmmm, jó kis recept, mentettem is :)

Szilvi írta...

Rengeteg vöröslencse-leves recept van a neten, de hosszas böngészés után végül ezt próbáltam ki pár hete. Isteni lett, várakozáson felüli, annál is jobb, mint amilyenre vágytam! Azóta az egyik kedvenc levesem :) Köszi, Böbe!

Böbe írta...

Szilvi, nagyon örülök, hogy sikert aratott, nálad is ez a finom leves!Remélem,hogy más kedvedre való receptet is találsz nálam!Örömmel várom a visszajelzésedet:))