A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. október 18., csütörtök

Hébeknédli

  


Enni határok nélkül  Edi konyháján, hirdetett blogjátékára készültem ezzel a finomsággal. A játék lényege, hogy a jelentkezők egymásnak adtak feladatot.Ki melyik ország, vagy táj egység ételeiből készítsen valamit. Részemre Gionetta Sváb konyhát szánta,választást rám bízta, hogy a magyarországi, vagy Baden-Württenberg-ben honos sváb ételek közül készítsek el egyet. Svábok  táplálkozása függött az évszakoktól, az ünnepektől és a vagyoni helyzettől. Fő ételeik alapanyagai közé tartozik: a káposzta, krumpli, hagyma, és a bab. Ezeket megtudták termelni a kertekben és a földeken. Hús csak ritkán jutott az asztalra a szegényebbeknél. Aki tartott állatokat az húst is ehetett,( ezek csak gazdagabbak voltak akinek földje is volt). De pénteken soha nem ettek húst.Nagyon sokban hasonlított a sváb étkezés ,a magyar paraszti étkezési szokásokhoz.Nem a látvány, az ínyencség készítése  volt mérv adó,hanem nemes egyszerűséggel a jólakotság érzete  volt a cél. Talán éppen ezért, nincs is úgy felkapva az éttermek kínálatán, étlapján   a sváb ételek.Na de jöjjön a receptje ennek a  fantasztikus kis finomságnak.

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 4 tk só, 4 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, egy csipet cukor,  1 tojás sárgája, 3-4 ek olvasztott zsír (libazsirt használtam) .A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk,1 órát letakarva kelni hagyjuk.Majd lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, négy részre vágjuk.Minden darabot 20x30 cm tégla lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjünk egyenletesen(szintén libazsirt használtam) búzadarával megszórjuk,majd szorosan feltekerjük.A tészta két végét megfogjuk és ellentétes irányba megcsavarjuk,
                     majd egy csomót kötünk rá.A többi tésztával ugyan így járunk el.
Előveszünk egy lábost, alját sűtőpapirral béleljük ki, oldalát pedig zsírral kenjük ki körbe. Beletesszük a csigákat, tetejét rátesszük, és 1/2 órát tovább kelesztjük. Ha letelt az idő,a tésztát középen óvatosan szét húzzuk a kezünkkel, és 1/2 bögre langyos vizet öntünk bele. Fedőt vissza tesszük. előmelegített sütőben 180-190 fokon kb 1 órán át sütjük. 45 perc sütés után a fedőt levesszük,és a nélkül sütjük tovább.tüpróbáig.Ha esetleg nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá fóliát.
Füstölt csülökkel készült babgulyás mellé kínáltam,ezt a finomságot ami se nem kalács, se nem kenyér,a kettő keveréke szerintem :De egyet tudok valami oltári finom,megéri,hogy kipróbáljátok.
                                     Jó étvágyat kívánok hozzá! Nekünk meg volt:))

1 megjegyzés:

hankka írta...

Nem sok sváb receptet ismerek, amit igen, azok valóban nagyon finom ételek. Bővült a sor, istenien néznek ki a csigák, annyira étvágygerjesztőek! :)