Már alig vártuk,hogy friss idei gyümölcsből végre ,valahára készüljön nálunk a szilvás gombóc.Múlthéten készítettem,de csak most tudom posztolni.(Barátosném vendégeskedett nálunk egy pár napot.) És már újrázás is volt belőle,mert annyira ízlett,nem tudtunk vele betelni .Így az első adag kevésnek bizonyult:)És a szomszédtól is kaptunk saját termésű szilvát,nem kell mondanom a különbséget,(zongorázni lehetne)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, 1db tojás, 2 ek búzadara, 2 ek olaj.3 ek olaj,zsemle morzsa.10 szem szilva,Porcukkor,kevés fahéj.
Elkészítése.Burgonyát sós vízben puhára főzzük,leszűrjük,krumpli nyomon áttörjük,és hagyjuk még teljesen ki nem hűlt.Majd összegyúrjuk liszt + tojás + búzadara + olaj,ha még lágynak éreznék a tésztát kevés lisztet adunk hozzá.Majd lisztezett deszkára borítjuk átgyúrjuk,közben lisztezzük ha úgy érezzük ,hogy ragad a tésztánk.Kinyújtjuk,és húsz egyenlő kockára vágjuk.Minden kocka közepére ,egy előzőleg alaposan megmosott fél szilvát teszünk,aminek a közepébe a mag helyére kevés fa héjas cukrot teszünk.Végül a négy sarkát összenyomjuk,és gombóccá formázzuk. Forrásban lévő vízbe kifőzzük ,mikor már a víz tetejére feljöttek a kis gombócaink,még egy percet hagyjuk,és már szűrő kanállal szedhetjük is ki. Pirított zsemle morzsában megforgatjuk,és fahéjas por cukorral megszórva tálaljuk.
8 megjegyzés:
Kis koromban, nem szerettem a szilvás gombócot. Most pedig imádom. Alig várom hogy érjen és én is készítek. Milyen jó a tésztád, ki fogom próbálni :)
Nagyon szeretem.
Jajaj, rajongok érte!
Vikvi próbáld ki,nagyon finom,könnyű a tésztája!
Martinelli, mi is:))
Lilla,:))
Sziasztok!
Úgy tűnik,hogy nagyon gyakorlott háziasszonyokkal hozott össze az "éter" :)
Szilvás gombócot készítettem, de szeretnék belőle lefagyasztani is. Ti milyen módon szoktátok? Szimplán kifagyasztani tálcán és utána zacskózni vagy előfőzitek?
Köszönöm a választ, üdvözlettel: Éva
Éva! Én nem szoktam lefagyasztani,télen aszalt szilvával készitem. De ha tenném ,kifőzés nélkül,tálcára téve,vagy fólpack fóliába egyenként becsomagolva,hogy ne ragadjanak össze.Remélem tudtam segiteni:))
Szia Böbe! Nagyon köszönöm a választ!
Most kiderül, hogy sikerült a hibernáció-"kicsi" családom ugyanis ma ebédre is szilvás gombócot rendelt. Mivel az aszalt szilva lehetővé teszi a friss gombóckodást télen is-na meg tegnap este elég későn értünk haza, ami miatt ma is csúszásban vagyok-,ezért a fagyasztóhoz fordulok ma:)
Ez az aszalt szilvás dolog nagyon megtetszett, kézenfekvő megoldás lenne-de még sosem hallottam róla. Beáztatod esetleg egy kis rumos, fahéjas tejbe használat előtt?
További szép hétvégét, üdvözlettel:Éva
Szia Éva! Remélem sikeres volt a hibernáció:) Próbáld ki az aszalt szilvát is,nem szoktam áztatni,de ha nagyon száraznak találnám akkor langyos vizbe,amibe tehetünk egy kis rumot is.:) És a közepébe ennek is fahéjat szoktam tenni.
Szép estét kivánok.
Megjegyzés küldése