A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. december 17., kedd

Tökök puha- perectésztából



Ugyan ezek a kis tököcskék még Halloweenra készültek, de szilveszter éjjelén  is lehet  egy sós finomság, jobban csúszik rá a nedű-:)) Tésztája puha perectészta, amit most tökmagliszttel kevertem. Troll-anyunál itt láttam nagyon megtetszettek, így egyből megsütöttem, tegyétek ti is ezt , mert nagyon finom.

Hozzávalók: 3,75 dl langyos víz, 1 tk méz, 1 csomag szárított élesztő, kb 50 dkg liszt,+ 10 dkg tökmagliszt, 1 ek só, 6 dkg olvasztott vaj, 

Szódabikarbónás fürdőhöz: 1,5 l víz, 5 dkg szódabikarbóna.

Elkészítése: 1 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, hagyjuk felhabosodni 5-10 perc. Majd a kelesztőtálba a vaj kivételével mindent bepakolunk,  a lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mikor összeállt a tészta a vajat is beledolgozzuk, szép hólyagosra dagasztjuk. Letakarva duplájára hagyjuk kelni a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk lazán átgyúrjuk, kis tésztadarabokat  vágunk le belőle amit gombóccá formázunk mint egy zsömlét. Vizet a szódabikarbónával felforraljuk , fél percig fürdetjük benne a tésztadarabokat, sütőpapiros tepsire tesszük, majd ollóval bevagdossuk körbe. Fél órát hagyjuk pihenni, majd tojással lekenjük és tökmaggal megszórjuk a tetejét.( vagy mandula szeletekkel)
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 percig sütjük.



Sok sikert hozzá mindenkinek.

3 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Szuper jól néznek ki!

Elisabeth írta...

Nagyon aranyosak, és szuper finomak ezek a tök formák! Puszillak

Hankka írta...

Kedves Böbe, kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)