A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 20., péntek

Leveles-tészta házilag. ( hajtogatás nélkül)




A receptért köszönet Áginak, itt valóban egy nagyon finom, ''leveles'' tésztára hajazó tésztát kapunk, hajtogatás nélkül, pikk-pakk. Azóta mindig van készenlétben ebből a finomságból a hűtőszekrényemben. Akár édesre, vagy sósra vágyunk,  csak előveszem, nyújtom, töltöm  , sütőm, és már az asztalon is a finom nasi:))


 Leveles tészta alap: 25 dkg liszt, 25 dkg túró,(házi) 20 dkg  felkockázott vaj,( vagy margarin) fél teáskanál só, 1 ek ecet, 4 ek hideg víz.( ha édes tésztának készül, 2-3 kk cukor bele)

Összegyúrjuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Vagy akár egy éjszakára is ott hagyhatjuk.( de ha nagyobb adagot készítünk egyszerre, le is fagyaszthatjuk, .) Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges formára vágva, töltve, megsütjük. Készült fahéjas szilvás, amihez a tésztát tepsi méretűre kinyújtjuk, és a zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy, hogy kicsit magasabb legyen a széle körbe, megágyazunk a szilvának:)) 30 dkg szilvát megmosunk, kimagozunk, 1 ek étkezési keményítővel összekeverünk, és a tésztára terítjük. Fahéjjal megszórjuk , a maradék tésztából pedig rácsot készítünk a tetejére. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.

Második adagra pedig, levendulás sárgabarack-lekvárral töltött párnácskák készültek.

Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.

3 megjegyzés:

Mági írta...

Nagy öröm az asztalodon látni :) hogy ízlik, köszönöm.

Kati írta...

Jó ötlet:)

HajniZoli írta...

Jól néz ki! Nekem is van egy hasonló receptem, de túró nélküli. Kell tennem ezzel is egy próbát.